Hlavní obsah

Dvě stovky demonstrantů na Hradě protestovaly za akademické svobody

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V reakci na kauzu kolem jmenování Martina C. Putny profesorem dorazilo ve čtvrtek vpodvečer zhruba 200 lidí k Pražskému hradu, aby demonstrovali na podporu akademických svobod. Studenti například ve scénce ztvárnili hlavu státu, jak si odvádí právě jmenovaného profesora na vodítku, na transparentech také hlásali, že: "Nejen Putna nám není putna".

Dvě stovky demonstrantů na Hradě protestovaly za akademické svobodyVideo: Novinky

 
Článek

Akci zahájil happening studentů Putnovy domovské Fakulty humanitních studií Univerzity Karlovy. Při ní ztvárnili předávání diplomů v roce 2021, kdy prezident neudělil diplom téměř žádnému profesorovi. Poslední profesor si pak diplom odnesl v zubech a Zemanovi na vodítku.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Na Hradčanském náměstí v Praze se 23. května konalo shromáždění na obranu akademických svobod kvůli sporům o jmenování Martina C. Putny profesorem.

Prezident Miloš Zeman zprvu odmítal jmenovat literárního historika Putnu profesorem, po rozsáhlé kritice ze strany politiků i akademické obce ale ve středu oznámil, že Putnu jmenuje. Jmenovací dekret mu však v zastoupení předá ministr školství Petr Fiala. Zemanovi vadil transparent s nápisem „Katolické buzny zdraví Bátoru“, který Putna držel během předloňského pochodu homosexuálů.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Na Hradčanském náměstí v Praze se 23. května konalo shromáždění na obranu akademických svobod kvůli sporům o jmenování Martina C. Putny profesorem.

Čtvrteční akci svolal předseda Strany zelených Ondřej Liška původně na podporu Putny. Poté, co Zeman ve středu jmenování odsouhlasil, se akce změnila na manifestaci za akademické svobody. Liška se ohradil také proti tomu, že má být Putna jmenován mimo oficiální jmenovací ceremoniál.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám