Hlavní obsah

Rebelové z pražské ODS nečekali na vyloučení, odešli sami

• Aktualizováno
Právo, Jan Martinek

Dva pražští zastupitelé za ODS Bohumil Zoufalík a Ivan Vinš se rozhodli ze strany vystoupit. Učinili tak ještě před tím, než výkonná rada schválila jejich vyloučení.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Článek

„Jako jediní členové ODS jsme hlasovali pro odvolání radních za TOP 09. Ostatním zastupitelům za ODS to regionální rada po nátlaku Petra Nečase a Bohuslava Svobody zakázala. Díky tomu nyní TOP 09 vede magistrát. Pro odvolání radních za TOP 09 hlasovalo 19 zastupitelů – 14 ČSSD, 3 KSČM, Vinš a Zoufalík. Kdyby 18 zastupitelů ODS hlasovalo také pro odvolání, byli by v tuto chvíli radní za TOP 09 odvoláni a TOP 09 magistrát neovládla. Jde o zradu, ve které Petr Nečas a Bohuslav Svoboda vyměnili rok vládnutí v ČR za pražskou radnici, kde ODS vládla 22 let. Byla to poslední kapka. Bez ohledu na to, jak dopadne hlasování na výkonné radě, jsme se rozhodli ukončit své členství v ODS,“ napsali Zoufalík a Vinš ve společném prohlášení.

„ODS přišla po dvaadvaceti letech o radnici a jediné, co potom udělají, je, že mě vyloučí, protože jsem hlasoval pro odvolání zastupitelů z TOP 09. To je šílené. V této chvíli mám plné zuby jak Bohuslava Svobody, tak Tomáše Hrdličky. Oba způsobili to, co se teď stalo,“ řekl Právu Zoufalík, který byl v ODS patnáct let.

Zoufalík a Vinš byli pražskými zastupiteli velmi krátce: na magistrát přišli teprve před měsícem, aby zaplnili posty uvolněné po Milanu Richterovi a Borisi Šťastném, kteří rezignovali koncem dubna.

Šťastný viní Svobodu a Nečase

Pražský poslanec a bývalý zastupitel Boris Šťastný viní z krachu koalice bývalého primátora Svobodu a premiéra Nečase. „Pokládám za nesmírně zdrcující pro ODS, že poprvé od listopadu 1989 ztratila svoji baštu, tedy pražského primátora. Jednoznačnou odpovědnost za to podle mě nese Bohuslav Svoboda a předseda ODS Petr Nečas, který Svobodu před více než rokem a půl podpořil v uzavření naprosto nestandardní koaliční smlouvy s TOP 09, což byl začátek laciné privatizace ODS ve prospěch TOP 09,“ zlobí se Šťastný.

„Politika Bohuslava Svobody byla zdrcující, způsobila rozvrat ODS. Lacině prodal ODS TOP 09 a udělal z ODS ochočeného psíka, plazícího se před koaličním partnerem,“ uvedl dále poslanec a bývalý zastupitel.

Šťastný se pozastavil rovněž nad průběhem čtvrtečního jednání regionální rady ODS. „95 procent jednání rady bylo věnováno vylučování dvou zastupitelů, Zoufalíka a Vinše, místo toho, aby se řešilo, že ODS přišla o Prahu. Nerozumím, proč ODS nehlasovala pro odvolání radních za TOP 09? 37 hlasů společně s KSČM a ČSSD by stačilo,“ řekl Šťastný, podle kterého se vylučování členů za jiný názor blíží době normalizace. Zoufalík a Vinš nakonec sami oznámili svůj odchod z ODS.

Šťastný ve čtvrtek vyzval exprimátora Bohuslava Svobodu, aby vyvodil politickou odpovědnost. „Kdyby měl kus cti v těle, tak to udělá. Mám ale obavy, že to neudělá,“ řekl Právu.

Reklama

Výběr článků

Načítám