Hlavní obsah

Praha kvůli dluhům stojí na hraně propasti, tvrdí zastupující primátor Hudeček

Novinky, val
Praha

Pověřený primátor hlavního města Tomáš Hudeček (TOP 09) trvá na tom, že důvodem k vypovězení koaliční smlouvy s ODS byla špatná spolupráce s občanskými demokraty. S nimi se prý TOP 09 nemohla dohodnout na řešení palčivých problémů, jako je například nedostavěný tunel Blanka. Nešlo tak podle něj zabránit silnému zadlužení metropole.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Tomáš Hudeček (TOP 09)

Článek

Hudeček prohlásil, že právě nemožnost řešit dluhy metropole vedla k tomu, že TOP 09 po několika měsících, kdy podle něj „koalice jela na mrtvém koni“, rozvázala spolupráci s ODS.

S ní se prý TOP 09 nemohla zhruba od počátku roku dohodnout na řešení klíčových záležitostí. Dohodovací jednání prý k ničemu nevedla. „Koaliční partner předstupoval v podobě tří vyjednavačů, kteří měli – beze srandy – častokrát čtyři názory,“ popsal pověřený primátor.

Mezi nejzávažnějšími problémy jmenoval Hudeček předražený nedostavěný tunel Blanka či zadlužený Dopravní podnik Praha. Ten podle něj za minulého vedení nesmyslně nakoupil 250 nových tramvají. „250 tramvají, které v době zadávání zakázky v roce 2005 ještě neexistovaly,“ upřesnil Hudeček s tím, že se jedná o „časovanou bombu“ v útrobách DPP.

Praha na hraně propasti

Současný stav, kdy Praha podle Hudečka bude muset hradit závazky DPP i vlastní několikamiliardový dluh, je prý „na hraně propasti“, kdy město nebude schopné plnit své závazky, což by vedlo k rozprodávání majetku nebo zdražování poplatků, například jízdného.

„Je třeba zatáhnout za ruční brzdu,“ zdůraznil pověřený primátor s tím, že by TOP 09 ráda urychlila dostavbu tunelu Blanka a pokusila se o úpravu nevýhodných smluv. Z dozorčích rad chce odvolat „staré kádry“.

Vyjednávání s ČSSD i ODS

Jednání zastupitelstva je nyní na 14 dní přerušeno. Během nich chce TOP 09 jednat o možném budoucím vedení magistrátu. Už ve čtvrtek se sejde předseda zastupitelského klubu strany Jiří Vávra se svým protějškem z ČSSD. Hudeček ale nevyloučil ani vyjednávání s ODS.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zastupující primátor Tomáš Hudeček (vlevo) a šéf pražských zastupitelů TOP 09 Jiří Vávra na tiskové konferenci.

„V současnosti nemá TOP 09 návrh na primátora,“ prohlásil Hudeček. Uvedl ale, že existují čtyři potenciální kandidáti. Mezi nimi jsou bývalý guvernér České národní banky Zdeněk Tůma, pražští zastupitelé Martin Dlouhý a Václav Novotný či předseda zastupitelů Jiří Vávra. „Já odmítám jakoukoli účast na diskusi, zda já osobně bych se ucházel o primátorský post,“ dodal Hudeček.

Hudeček se také distancoval od spekulací, že za současnou situací na magistrátu stojí celostátní vedení strany v čele s místopředsedou Miroslavem Kalouskem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám