Hlavní obsah

Kristýna žije s akantamébou. Parazitem, který ji může připravit o zrak

– Praha
Novinky, Marika Konárková

Zarudlé oko paní Kristýny bylo pro lékaře zprvu záhadou. Mylně se domnívali, že se jedná o zánět. Až po několika vyšetřeních přišli na to, že za zhoršeným zrakem a bolestmi stojí měňavkovitý prvok akantaméba, který se dostal mezi oko a kontaktní čočku. Parazit je natolik agresivní, že může způsobit ztrátu zraku. Lékaři, ani sama pacientka, nevědí, zda na oko ještě někdy uvidí.

Paní Kristýna žije s akantamébouVideo: Novinky

 
Článek

Onemocnění, kterým trpí paní Kristýna, není v Česku tolik rozšířené. Lékaři se s tímto případem setkávají jednou až dvakrát do roka. Postihuje převážně osoby nosící kontaktní čočky. Na ty se parazit, který žije běžně ve vodovodním řadu, dostane například při omývání obyčejnou vodou nebo při skladování čoček ve vodě z kohoutku. Akantaméba vnikne pod kontaktní čočku a při sebemenším poškození rohovky pronikne dovnitř oka.

“Nikdy jsem si čočky ve vodě z vodovodu nemyla. S doktory jsme se shodli na tom, že s největší pravděpodobností jsem měla v oku malou ranku, do které se měňavka zakousla. Zřejmě jsem k ní přišla, když jsme horké dny trávili se synem u fontánky, kde malé děti cákají všude kolem sebe. Lidé by měli dávat pozor na oči zvláště v letních měsících, na místech, kde přijdou do kontaktu s vodou, například právě u pouličních fontán,“ apeluje paní Kristýna.

Foto: Novinky

Měňavka v oku

Paní Kristýnu potkalo onemocnění před devíti měsíci. Oko měla celé zarudlé, bolelo ji a řezalo v něm. Ze začátku si myslela, že jde o klasický zánět spojený s užíváním kontaktních čoček. Stejnou diagnózu určila i oční lékařka a léčila pacientku na klasický zánět rohovky. Stav oka se však po deseti dnech velice zhoršil.

“Očařka to nepoznala, protože se nikdy s tímto případem nesetkala. Po zhoršení stavu mě poslala na specializované pracoviště, kde okamžitě poznali, že jde o akantamébu. To už jsem ale na oko skoro neviděla.”

Foto: Novinky

Paní Kristýna s rodinou

Léčba byla velmi složitá. Kristýna potřebovala kapky, které u nás nejsou běžně k dostání. Léčivá látka totiž není v České republice uznána a léky se zde neprodávají, ani nevyrábějí. Nemocnice je byla schopna sehnat dle slov lékařů nejdříve za deset dní. Jelikož byl stav pacientky akutní, hrálo se o hodiny.

“Ve hře bylo i to, že manžel sedne na letadlo a zaletí pro kapky do Londýna a hned zpět, ale bohužel bylo před olympiádou, takže levné letenky nebyly a na drahé zase nebylo. Shodou štěstí a náhody se mi druhý den vracela z Londýna známá a kapičky dovezla.

Nemocnice je přes Státní ústav pro kontrolu léčiv i přes veškerou snahu opravdu měla až přibližně za týden.”

S léky svitla naděje, úplně vyhráno není

Šest týdnů po akutním vzniku onemocnění Kristýnu hospitalizovali ve Vinohradské nemocnici a nasadili další léčbu, tentokrát silnějšími léky z Ameriky.

Pacientka si nemůže péči lékařů vynachválit. Od prosince se stav oka rapidně zlepšuje, není celkově zarudlé a nebolí. Pacientka však nemá zatím vyhráno, ten nejzásadnější a rozhodující krok ji teprve čeká.

Foto: Profimedia.cz

Parazit akantaméba

“Čeká mě odstranění šedého zákalu, který byl sekundárním problémem, a transplantace rohovky. Až na sále se zjistí, jestli je poškozen i zrakový nerv. Měňavka ho mohla prokousat. Vyhlídky na úspěšnou léčbu jsou padesát na padesát. Pokud se kohokoliv zeptáte na prognózu, všichni vám řeknou, že nevědí, zdali budu po transplantaci rohovky normálně vidět. Také je možné, že prvok sežral zrakový nerv a potom všechno doteď vynaložené úsilí bylo v podstatě zbytečné.”

To lékaři zjistí až na operačním sále, na který se Kristýna dostane pravděpodobně v létě. Pokud tedy rohovka dříve nepraskne a nebude muset podstoupit akutní zákrok.

Onemocnění se lze vyhnout prevencí

Akantaméba se běžně vyskytuje v čistých vodách, ve vodě pitné i chlorované, kde se živí bakteriemi. Toto onemocnění je poměrně vzácné. K jeho nárůstu došlo až s rozšířeným používáním měkkých kontaktních čoček.

Lidé nosící čočky by se měli informovat na všechna rizika spojená s jejich nošením. Nejlépe ještě předtím, než je začnou nosit. Pokud však budou dodržovat správné postupy při manipulaci s kontaktními čočkami, dají se rizika možnosti nakažení alespoň snížit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám