Hlavní obsah

Královéhradecký kraj zrušil miliardový tendr na rekonstrukci nemocnice Náchod

Právo, Ludmila Žlábková
Aktualizováno

Radní Královéhradeckého kraje se rozhodli zrušit miliardový tendr na rekonstrukci Oblastní nemocnice Náchod. Stavba podle jejich vyjádření totiž přestala mít jistotu financování ze zdrojů Evropské unie. Stojí za tím problémy s placením korekcí z Regionálního operačního programu (ROP) Severovýchod.

Foto: Oblastní nemocnice Náchod

Nemocnice v Náchodě.

Článek

„Ministerstvo financí v minulých dnech informovalo vedení našeho ROP Severovýchod, že nesouhlasí s námi navrženým postupem placení korekcí za vyšší chybovost evropských projektů. V současné době tak nemáme zásadní právní jistotu, zda a kdy budou tyto korekce uhrazeny a zda takový postup umožní financovat dostavbu nejen náchodské nemocnice. To zcela mění situaci a soutěžený projekt tak nemá zajištěno spolehlivé financování,“ popsal důvody zrušení tendru hejtman Lubomír Franc (ČSSD).

Na realizaci projektu, jehož celkový rozpočet přesahuje 1 miliardu korun, má kraj připraveno více než 600 miliónů korun a dalších 400 miliónů korun měly zaplatit právě evropské finanční zdroje.

Jak hejtman dále uvedl, termíny zahájení a dokončení stavebních prací byly už tak velice napjaté. „Složitý stavební projekt, který by čekaly velice přísné kontroly dodržení termínů, by musel proběhnout bez zdržení a komplikací. Ty však mohou vzniknout až během stavby, která je složitá a navíc probíhá za plného provozu nemocnice,“ pokračoval Franc.

Modernizace bude

Jana Třešňáková (ČSSD), krajská radní odpovědná za oblast zdravotnictví, však ujistila, že zrušení tendru neznamená, že by se nemocnice nezačala modernizovat. Stavět se má začít ještě v tomto roce.

„Nemocnice dnes funguje na hranici technických i lidských možností. Zastavení tendru stavbu zdrží, ale rozhodně nezastaví. Letos na podzim zahájíme rekonstrukce sítí a stavební práce na nemocničních komunikacích, se kterými projekt stejně počítal. Dostavba této největší krajské nemocnice zůstává krajskou prioritní investiční akcí,“ podotkla.

Reklama

Výběr článků

Načítám