Hlavní obsah

TOP 09 by se ve vládě mohla zachovat stejně jako nyní v Praze, míní Nečas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Premiér Petr Nečas označil odvolání pražského primátora Bohuslava Svobody (oba ODS) za špatný krok, který ukazuje tendenci TOP 09 k politikaření. Připomněl, že se změny na pražském magistrátu konaly s posvěcením celorepublikového vedení TOP 09, a nelze tak podle něj vyloučit, že se podobné věci budou dít také na celostátní úrovni.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS) s ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09).

Článek

Pražská ODS po 22 letech vládnutí Praze odchází do opozice poté, co zastupitelstvo v tajném hlasování odvolalo primátora Bohuslava Svobodu (ODS) a skončili také ostatní radní občanských demokratů. Výkonem funkce primátora bude do jmenování nového primátora pověřen dosavadní první náměstek Tomáš Hudeček (TOP 09), rozhodli zastupitelé.

Nečas trvá na tom, že je čtvrteční vývoj na pražském magistrátu krokem evidentně učiněným v koalici TOP 09, ČSSD a komunistické strany. Zdůraznil, že vše směřuje k dohodě Hudečka a představitele pražské ČSSD Petra Hulinského. Vzniká tak podle něj "Hu-Hu koalice", která si zvolí svého primátora.

TOP 09 má tendenci k politikaření, soudí Nečas

"Není to dobrá zpráva pro Prahu, protože odvolání kvalitního, kompetentního a slušného primátora, kterým bezesporu pan Svoboda byl, je chybný krok," prohlásil dále Nečas. Vývoj podle něj jednoznačně ukazuje tendenci TOP 09 k "destruktivní, intrikářské politice nebo spíše politikaření".

První místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek v reakci řekl, že předsednictvo TOP 09 se k věci vyjádřilo v úterý a jeho podpora pražské organizaci TOP 09 trvá. Dnešní krok byl podle něj rozhodnutím právě pražského vedení. "Předsednictvo vyjádřilo pražskému vedení podporu v jeho snaze, aby se v Praze začalo rozhodovat, problémy se řešily, a nikoliv aby se o tom pouze mluvilo," poznamenal Kalousek.

Už před odvoláním Svobody řekl, že spolupráci s občanskými demokraty na vládní úrovni vývoj v Praze nepoznamená. "Pokládám obě strany za demokratické," dodal. ODS se podle něj o komunálních a krajských koalicích rozhodovala autonomně nejen na svých vládních koaličních partnerech, ale "i na svém předsedovi".

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám