Hlavní obsah

Romové jsou v ČR stále diskriminováni, poukázala Amnesty International

– Londýn/Praha

Romové v České republice dál čelí útokům a nucenému vystěhování. Vláda nedokázala účinně zabránit ani segregaci romských dětí ve školách. Ve své výroční zprávě o stavu lidských zpráv ve světě to uvedla organizace Amnesty International (AI). Upozornila, že obtížné postavení měli v ČR v loňském roce také žadatelé o azyl.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Řada dětí z nejproblémovějších rodin ani nedokončí základní školu.

Článek

"Zastrašování a násilné útoky proti Romům pokračovaly. Evropské centrum pro práva Romů zaznamenalo žhářské útoky na romské domácnosti, protiromská shromáždění a další útoky," uvádí část zprávy věnovaná Česku.

Vláda podle mezivládních institucí, nevládních organizací a expertů na lidská práva nebyla schopna přijmout dostatečná opatření, která by zamezila segregaci romských dětí ve školách. AI v této souvislosti připomněla březnový odchod ministra školství Josefa Dobeše a závazek jeho nástupce Petra Fialy, který přislíbil odstranit překážky v rovném přístupu romských žáků ke vzdělání.

Rada OSN pro lidská práva v říjnu v rámci svého hodnocení Česko vyzvala, aby segregaci romských žáků odstranilo. Ministerstvo zahraničí tehdy v tiskovém prohlášení uvedlo, že kromě kritických komentářů rada také ocenila dosavadní úsilí v oblasti integrace Romů.

Výbor ministrů Rady Evropy zase v prosinci uvedl, že v Česku je patrný jen velmi malý posun při řešení příčin diskriminace romských školáků. Ocenil ale závazek vlády s touto segregací skoncovat.

Nedostatky shrnuje zpráva AI také v oblasti romského bydlení, kterým vévodí ostravské ghetto Přednádraží, kde v srpnu více než 300 rodin čelilo hrozbě nuceného vystěhování. AI konstatovala, že rozhodnutí o vystěhování stanovilo lhůtu 24 hodin pro dobrovolný odchod a že nabídnuté dočasné ubytování v ubytovnách bylo nevyhovující, předražené a přeplněné.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Úředníci stavebního úřadu byli v pondělí na obhlídce všech deseti domů v ghettu, aby zjistili, v jakém jsou stavu. Vpravo na snímku dům, který půjde k zemi.

Kritika zadržování azylantů

Nevládní organizace kritizovaly Česko i kvůli zadržování žadatelů o azyl a kvůli tomu, že neexistují účinné právní nástroje nápravy této praxe. Zpráva připomíná, že úřady nadále vyšetřovaly kauzu takzvaných stromkařů kvůli možnému obchodu se zahraničními dělníky a že se celé řízení značně protahuje.

AI se zmiňuje i o verdiktu Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku, který v říjnu rozhodl, že ČR neprávem zadržovala na ruzyňském letišti gruzínského žadatele o azyl Artura Buišviliho.

Na pranýři jsou i USA a Rusko

Lidská práva jsou porušována i v dalších zemích včetně Ruska, Číny a USA, uvedla Amnesty. Na 112 zemí své občany mučilo, nejméně 101 jich porušovalo právo lidí na svobodné vyjadřování a 57 zemí poslalo do nápravných zařízení neprávem odsouzené.

Spojeným státům AI vyčetla 43 poprav za uplynulý rok a také zadržování osob podezřelých z terorismu na vojenské základně Guantánamo.

"V roce 2012 byl svět svědkem celé škály mimořádných situací na poli lidských práv. Velké množství lidí bylo kvůli své bezpečnosti na útěku nejen v rámci států, ale prchalo i přes hranice," uvedla AI. "Další rok ztratili kvůli válečnému konfliktu třeba Syřané – a svět dál přihlížel tomu, jak tamní armáda a ozbrojené síly pokračují v útocích na civilisty, mučení, mizení lidí a držení rukojmích."

Po celém světě má 15 miliónů lidí status uprchlíka a na počátku loňského roku bylo 12 miliónů lidí bez střechy nad hlavou. Zpráva uvádí, že pro běžence je mnohem obtížnější překročit hranice než pro zbraně, před kterými prchají.

Reklama

Výběr článků

Načítám