Hlavní obsah

Putna převezme profesorský dekret od ministra. Boj o svobodu podle něj nekončí

• Aktualizováno
Novinky, jas

Martin C. Putna ve středu oznámil, že přijme profesorský dekret. Prezident Miloš Zeman jej profesorem jmenuje, ale dekret za něj předá ministr školství. Jak Zeman zdůraznil, Putny si "absolutně neváží". Akademik doplnil, že jeho případem boj o akademické svobody nekončí.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Martin C. Putna

Článek

"Akceptuji návrh, se kterým mě seznámil ministr školství Petr Fiala," uvedl Putna s tím, že jmenovací dekret převezme z rukou ministra, jak navrhl Zeman.

"Boj o svobodu akademického vyjadřování nekončí," připomněl Putna a dodal, že to, co se nepovedlo v jeho případě, by nemělo projít ani v žádném jiném. Jak dále dodal, zatímco ve své kauze byl "krajně zdrženlivý", objeví-li se další případy, zdrženlivý nebude. "A budu volit takové prostředky, které pokládám za podstatné," dodal. Kauzu považuje za skončenou.

Budu se snažit odpustit, řekl Putna

Putna rovněž poděkoval všem, od nichž se mu dostalo podpory a vrátil se i ke svým odpůrcům, kteří spekulovali, zda je "deviant, či plagiátor", a házeli na něj špínu.

"Křesťanství nás učí, že se máme snažit odpouštět svým nepřátelům. Budu se strašně snažit vám všem odpustit," vzkázal těmto lidem Putna. "Je to velká lekce pro mě, prosím, ať je to lekce i pro společnost," uzavřel své vystoupení.

Zeman po schůzce s ministrem školství řekl, že jmenuje všechny navržené profesory. Putnovi však nepředá dekret osobně, neboť má vůči němu výhrady. [celá zpráva]

Prezident zároveň navrhl, aby propříště nejmenoval profesory prezident, ale ministr školství. Zdůvodnil to tím, že není strojem na podpisy a beztak považuje tuto pravomoc za přežitek. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám