Hlavní obsah

Zeman Putnu profesorem nakonec jmenuje, dekret mu ale do ruky nedá

– Praha • Aktualizováno
Novinky, val

Prezident Miloš Zeman ustoupil a po setkání s ministrem školství Petrem Fialou se rozhodl jmenovat Martina C. Putnu profesorem. Jmenovací dekret mu ale do ruky nedá.

Ministr školství Fiala ke kauze PutnaVideo: Česká televize ČT24

 
Článek

Zeman Fialovi podle jeho slov řekl, že se Putnovy aktivity "neslučují s osobnostním profilem vysokoškolského profesora".

Přesto se Fialovi podařilo Zemana přesvědčit. Ten podepíše Putnovo jmenování. "Za předpokladu, že jmenovací dekret předám já v zastoupení," upřesnil Fiala.

Sám ministr školství se prý pozastavil nad chováním Putny, který před dvěma roky vystoupil na pochodu Prague Pride s transparentem „Katolické buzny zdraví Bátoru“. „Není to něco, co bych jakkoli oceňoval,“ řekl Fiala.

Proti Zemanovi Vlk i Sobotka

Spor o jmenování Putny profesorem trvá od minulého pátku, kdy Zeman napřed prohlásil, že Putnu nejmenuje, a po vlně kritiky Hrad ještě téhož dne oznámil, že se nejedná o konečné rozhodnutí. Na Zemana pak kvůli tomuto rozhodnutí naléhali politici pravice i levice i akademická obec a některé významné osobnosti.

Foto: Milan Malíček, Právo

Pedagog Fakulty humanitních studií Univerzity Karlovy Martin C. Putna

Na stranu Putny se mezi posledními postavil například kardinál Miloslav Vlk. Řekl, že mu Zemanův zásah do svobody akademických orgánů připomíná totalitní kádrování. [celá zpráva]

Do Zemana se ale kvůli tomu pustil i Bohuslav Sobotka, který ho dosud ve většině postojů podporoval. Řekl, že svým sporem odvádí pozornost od problémů vlády. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám