Hlavní obsah

Lidé se naposledy rozloučili s Valtrem Komárkem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ve středu před polednem se veřejnost naposledy rozloučila s politikem a prognostikem Valtrem Komárkem, který zemřel ve čtvrtek ve věku 82 let. Do obřadní síně strašnického krematoria dorazili čelní politici včetně prezidenta Miloše Zemana nebo předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky.

Lidé se naposledy rozloučili s Valtrem KomárkemVideo: Novinky

 
Článek

Komárek byl výraznou postavou sametové revoluce v roce 1989, v první federální postkomunistické vládě zastával post místopředsedy. Byl také čestným předsedou ČSSD.

Ve čtvrtek podlehl dlouhodobé nemoci, kvůli které byl hospitalizován zhruba od začátku května v Nemocnici Na Homolce. [celá zpráva]

Prezident Miloš Zeman zde Komárka navštívil ještě těsně před smrtí, a byl tak posledním z předních politiků, který se s ním sešel. Na pohřbu krátce promluvil.

Zeman ocenil Komárkovu laskavost

"V posledních letech svého života se stal i čestným předsedou sociální demokracie, ale i tam si uchovával svůj vlastní názor, který mnohdy nadřazoval nad stranické direktivy. Proto nemůže být tváří jakékoli politické strany a žádná strana by ho neměla zneužívat k propagačním agitkám," řekl v projevu Zeman.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Prezident Miloš Zeman vystoupil s projevem při posledním rozloučení s Valtrem Komárkem.

Prezident Komárkův přínos ocenil již při svém příchodu do krematoria. Bývalý politik byl podle něj "člověk, který měl neobyčejnou laskavost, která u nás politiků, včetně mě, bohužel chybí". Komárek podle něj dokázal své názorové oponenty buď přesvědčit svými argumenty, nebo se nechal přesvědčit sám. "Což je také záviděníhodná vlastnost," dodal Zeman. Připomněl, že někdejší zakladatel Prognostického ústavu prošel v životě řadou krizí. Jako židovské dítě se musel například skrývat před nacisty.

Podle předsedy Senátu Milana Štěcha byl Komárek vizionář. "Já si myslím, že řada jeho představ bohužel nebyla naplněna. A kdyby aspoň část byla, tak se v naší zemi drtivé většině občanů žije lepší," řekl Štěch při příchodu.

Pohřbu někdejšího čestného předsedy ČSSD se zúčastnila řada hostů. Mezi nimi předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, z vládního tábora dorazil ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Přišli také právník a politik Zdeněk Jičínský, ekonom Jiří Rusnok, bývalý ministr zdravotnictví Ivan David, poslanec Jaroslav Foldyna, někdejší ministr průmyslu Milan Urban či hradní kancléř Vratislav Mynář. Jedním ze smutečních hostů byl i miliardář Andrej Babiš. "Měl jsem ho moc rád, často jsme se stýkali, vyprávěl mi o revoluci," řekl novinářům.

Reklama

Související témata:

Související články

Zemřel Valtr Komárek

Ve věku 82 let zemřel významný český politik, ekonom a prognostik Valtr Komárek. Byl výraznou postavou sametové revoluce v roce 1989, v první federální...

Výběr článků

Načítám