Hlavní obsah

Přímá volba starostů je zase ve hře

Právo, Novinky, ada, nig, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Poté, co koalice ODS, TOP 09 a LIDEM v rámci revize koaliční smlouvy odpískala začátkem letošního roku přímou volbu starostů, neboť to podle Karolíny Peake její zástupci označili za „příliš ambiciózní cíl pro zbytek volebního období“, přišli Starostové a nezávislí s vlastním návrhem. Přímá volba starostů by podle nich měla být uplatněna už příští rok.

Foto: Milan Malíček, Právo

Petr Gazdík (TOP 09/STAN)

Článek

„Jde nám o to, aby mohli lidé již volit starostu přímo,“ řekl Právu šéf poslanců klubu TOP 09 a Starostů Petr Gazdík. Podle něho se to dá stihnout, neboť návrh zákona i novela ústavy jsou sepsány velmi minimalisticky, aby zabránily potížím, s nimiž se perou např. na Slovensku. Spočívají v tom, že zastupitelstvo a starosta mohou být z různých politických uskupení a spolupráce je pak těžká. Podle připraveného návrhu zákona by starosta měl být součástí zastupitelstva a nemá mít právo veta.

Právě při případných přímých volbách starostů ale mohou mít voliči problém s obálkami, neboť lidé by mohli dostat do ruky hned tři − pro obecní zastupitelstvo, Senát a starostu. Někteří voliči by mohli obálky poplést, což by jejich hlas zneplatnilo.

Přímá volba pouze v menších obcích

Poslanec Stanislav Polčák upřesnil na středeční tiskové konferenci, že návrh Starostů a nezávislých počítá se změnou ústavy. Volba by podle něj probíhala jednokolově. "Starostou se stává ten, kdo získá nejvyšší počet hlasů," řekl Polčák.

Dodal, že podle návrhu Starostů a nezávislých by byla přímá volba starostů povinná pouze pro obce do tisíce obyvatel, v pásmu od 1500 do 10 tisíc obyvatel by si mohly obce vybrat, zda chtějí starostu volit přímo. "Například pražského primátora by si takto zvolit nemohli," upřesnil Polčák, který přiznal, že sám je zastáncem plošného modelu, ale předkladatelé nechtěli zavádět příliš zásadní změnu, která by se navíc promítla i do řady jiných zákonů.

Přímo volení starostové by podle návrhu měli být také odvolatelní jinak, než jak je tomu v současnosti, podotkl Polčák. Zatímco nyní je odvolávají zastupitelé, nově by se o odvolání starosty rozhodovalo v referendu na návrh skupiny občanů.

Podpora u Zemana 

Přímou volbu starostů připouští podle šéfa Bohuslava Sobotky i soc. dem., nicméně by se neměla uspěchat. „Nebráním se debatě po volbách do Sněmovny, myslím, že teď už nebude dost času na to, aby se tak zásadní změna dobře prodiskutovala a připravila,“ řekl Právu.

Přímá volba starostů má velkého zastánce v prezidentu Miloši Zemanovi, který už v roce 2011 spolu se svými lidmi uspořádal petici na podporu zavedení přímé volby starostů, primátorů a hejtmanů, stejně jako prezidenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám