Hlavní obsah

ODS spřádá plány na supervolební rok, cílí hlavně na kraje

– Plzeň
Právo, Jan Švábek

Komunální volby jsou pro ODS důležitější než parlamentní. Tak v úterý před starosty z ODS hovořil jejich stranický kolega a ministr dopravy Zbyněk Stanjura, který během svých výletů do regionů tentokrát navštívil Plzeň. Den poté, co exprezident Václav Klaus volal po vnitrostranické změně v ODS, která má přijít z regionů, se starostové museli cítit jako v pohádce.

Foto: Jan Švábek, Právo

Zbyněk Stanjura při návštěvě Plzeňského kraje

Článek

„Klíčové volby budou příští rok na podzim. Nechci podceňovat ty sněmovní nebo evropské, ale nejvíce členů a příznivců bude kandidovat v komunálních volbách,“ řekl na více než hodinovém, z větší části uzavřeném jednání se starosty Stanjura.

Ministr dopravy zároveň vyslovil obavy nad místními hnutími, které před volbami nahodile vznikají. Dokonce je i pojmenoval, když jim přiřadil název „Za naše město krásnější“. „Jedná se o fenomén, který se neustále šíří. Hnutí jsou často o jednom člověku. Ten má svůj fanklub, který ale není vnitřně konzistentní,“ uvedl s tím, že výsledkem je degradace politiky.

Členové takových hnutí jsou podle Stanjury dobří na kritiku, ale když mají převzít zodpovědnost, nastává problém. A současný ministr dopravy našel příklad i z vládní úrovně, když poukázal na stranu Věcí veřejných.

Kandidátky: Věc regionu

Konkrétně v Plzeňském kraji letos několik starostů z ODS odešlo nezaplacením členského příspěvku. Například starosta Němčovic Karel Ferschmann, který stál na počátku devadesátých let u zrodu ODS v Rokycanech, kritizoval výběr členů na kandidátky, respektive pořadí na nich. Několik úspěšných starostů se navíc v minulosti ocitlo až na spodních patrech kandidátních listin.

Podle Stanjury však kandidátky mají být postaveny právě na úspěšných starostech. Pokud tomu tak nebude, může se vše projevit na výsledku voleb. „Samozřejmě je to věc regionu. Já ty nejúspěšnější starosty veřejně podporuji,“ konstatoval Stanjura.

Starostové: Klaus má pravdu

Starostové z ODS, které Právo oslovilo, s výrokem Václava Klause souhlasili. „Pokud máme hovořit o pozitivní změně, musí přijít zespoda. Naše špičky jsou vyčerpané koaličním vládnutím a půtkami,“ sdělil Právu starosta Železné Rudy Michal Šnebergr s tím, že v podobném rozpoložení je strana již druhé funkční období.

„Je na tom kus pravdy,“ reagoval starosta Klatov Rudolf Salvetr.

Reklama

Související články

Klaus: ODS je v krizi

Exprezident a bývalý předseda Občanské demokratické strany Václav Klaus se zúčastnil regionální ideové konference občanských demokratů, která začala v pondělí...

Výběr článků

Načítám