Hlavní obsah

Výzvu na odmítnutí profesury podepsalo sedm docentů

Právo, jim

Sedm kandidátů na profesuru se podepsalo pod studentskou výzvu k bojkotu oficiálního jmenování profesorem na slavnostním ceremoniálu, na kterém má Miloš Zeman jmenovat nové profesory. Vyjádřili se tak v souvislosti s Martinem C. Putnou, kterého Zeman odmítl jmenovat.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Výzvu k bojkotu ceremonie sepsala Karolína Chloubová z iniciativy Za svobodné vysoké školy. Podle ní výzvu podepsalo sedm docentů, kteří jsou zapojení do řízení ke jmenování profesorem.

„Obracíme se na ty z Vás, kteří jste prošli řádným profesorským řízením, s výzvou, abyste ve svém zájmu a v zájmu zachování akademických svobod nepřijímali titul z rukou prezidenta republiky, dokud svůj postoj vůči Martinu C. Putnovi nepřehodnotí nebo uspokojivě nevysvětlí,“ stojí v otevřeném dopise akademické obci.

Celkem se pod výzvu podepsalo do úterního odpoledne na 1100 lidí.

Výzvu kritizoval filozof Jan Sokol, proděkan Fakulty humanitních studií, kde Putna pracuje, s tím, že v tuto chvíli je to ještě nevhodné.

Foto: Milan Malíček, Právo

Literární historik, kritik a pedagog Fakulty humanitních studií Univerzity Karlovy Martin C. Putna

Profesura může dojít i poštou

„Určité nebezpečí vidím v tom, aby se univerzita nedostala do určitého politického boje. Sám bych tuto výzvu nesepsal, protože to není způsob, jakým má univerzita ve veřejném prostoru fungovat. Je to takový aktivismus, který podle mého k univerzitě nepatří. Je ale naopak správné, když jednotliví lidé něco takového udělají, to je něco jiného,“ řekl Právu Sokol.

„Vycházím z toho, že to přece jen tak zlé ještě není. Stále věřím, že to je omyl a šum. Kdyby ale ta věc měla trvat, pak je to namístě. Prezident jednou řekne ‚ne‘, podruhé ‚nevím‘, nevyjádřil se, člověk pak neví a bylo by nevhodné, kdyby to univerzita eskalovala dříve, než je třeba,“ dodal Sokol.

Šéfka Akreditační komise a politoložka Vladimíra Dvořáková v pondělí v České televizi uvedla, že profesoři nemusejí přijímat jmenování od prezidenta. „Nemusí se promoce účastnit a prostě to dostanou poštou. Takto mohou vyjádřit solidaritu,“ řekla Dvořáková.

Sama by prý za nynější situace, kdy nejsou známy žádné závažné důvody pro neudělení profesury Putnovi, na promoci nešla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám