Hlavní obsah

Armádě dezertoval dravý raroh, lovil v chemičce v Přerově

Právo, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přerov

Ornitologům se podařilo v areálu přerovské chemičky Precheza odchytit raroha loveckého, který patří k nejvzácnějším sokolnickým dravcům. Pták ulétl armádě, které pomáhá vyhánět z letiště ptáky.

Foto: Adolf Goebel

Přerovským ornitologům se podařilo v areálu chemičky Precheza odchytit jednoho z nejvzácnějších sokolnických dravců raroha loveckého, který patří armádě.

Článek

Nedezertoval poprvé, tentokrát však přestala fungovat i vysílačka, kterou má na sobě. Právo o tom informoval Adolf Goebel z Moravského ornitologického spolku.

Dravce podle něj spatřili minulý týden zaměstnanci Prechezy ve chvíli, kdy v jejich areálu střemhlav zaútočil na straku obecnou. Ve chvíli, kdy ji již mrtvou začal škubat, všiml si jeden z přítomných, že má dravec na nohou kroužky a kožená pouta. Okamžitě pochopil, že tento pták uletěl některému sokolníkovi.

Zaměstnanec armády

„Dravec byl krotký a podařilo se ho chytit pomocí bundy. Prostřednictvím Moravského ornitologického spolku byla informována záchranná stanice v Přerově. Tam již měli informaci, že se hledá raroh lovecký, který unikl majiteli,“ uvedl Goebel.

Domovinou raroha jsou severské oblasti Evropy, Asie a Severní Ameriky. S výjimkou Kanady jsou ptáci přísně chráněni a nesmějí se odchytávat pro sokolnické účely. Sokolníci mají své chovy.

„Z podobného chovu byl i tento raroh lovecký, který pracuje pro Armádu České republiky. Jde o samečka ve věku sedmi let a do pravděpodobného odchodu do důchodu mu chybějí ještě tři roky,“ konstatoval Goebel.

Dravci si přerovskou chemičku oblíbili

Areál přerovské Prechezy je podle ornitologů pro podobné ptáky ideálním místem. Její komíny nahrazují dravcům skály a umožňují výhled. V blízkosti teče Bečva, která je vyhledávána ptactvem. Dostatek kořisti je jak v areálu, tak na přilehlých odkalištích.

„V Precheze byl opakovaně pozorován raroh velký, řadu let tam zimoval pár sokolů stěhovavých, kteří svého času z areálu vyhnali i zbloudilého orla mořského. Hnízdí tu i poštolky obecné a průlety krahujců obecných nebo kání lesních nejsou také žádnou vzácností,“ dodal Goebel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám