Hlavní obsah

Školní inspekce prověřuje možné podvody u maturit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká školní inspekce začala prověřovat 12 středních škol, na které ji v souvislosti se státní maturitou upozornila společnost Cermat. Ta měla na základě výsledků maturit podezření, že se na školách mohlo při testech podvádět. Inspekce je podle svého mluvčího Libora Vacka k šetření spíše skeptická.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Ilustrační foto

Článek

Podle mluvčího Cermatu Petra Habáně se obrátili na inspekci po srovnání výsledků písemných částí maturit, kdy například v některých třídách byly podezřele shodné výsledky.

"My s tím moc nenaděláme," reagoval ale mluvčí inspekce Vacek. Do škol totiž přijdou až po skončení testů, a proto například to, zda od sebe žáci opisovali nebo zda jim dokonce učitel správné odpovědi nadiktoval, už zjistí jen těžko. Inspektoři prý proto přijdou školy zkontrolovat také během ústních zkoušek, které se konají v těchto týdnech. Na školy se prý také určitě přijdou podívat při maturitách v příštím roce.

Cermat má na zkoušky dohlížet

Inspekce letos dozorovala na školách, kde se na podvody přišlo už loni, v tomto roce tu prý ale žádné pochybení nenašla. Minulý rok byly ale podvody na některých školách prokazatelné, protože studenti odevzdali identické slohové práce. Cermat proto povolil těmto školám zkoušku opakovat.

Na každé škole je přitom během státních maturit i maturitní komisař z Cermatu, který má dohlížet na řádný průběh zkoušky.

Cermat už letos také našel chybu v testu z češtiny, výsledné hodnocení se proto upravovalo. Co se týká výsledků testů, pětina žáků, kteří maturovali poprvé, propadla v matematice, 2,6 procenta v cizím jazyce a 1,9 procenta v češtině.

Reklama

Související články

Z matematiky propadla pětina maturantů

Povinně volitelnou zkoušku z matematiky nezvládlo 20,6 procenta maturantů, kteří se v řádném jarním termínu k maturitě dostavili. V druhém volitelném předmětu...

Výběr článků

Načítám