Hlavní obsah

Sedm klíčníků vrátilo korunovační klenoty do Svatováclavské kaple

Právo, Novinky, ČTK, val, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Sedm klíčníků vrátilo v pondělí večer korunovační klenoty do Korunní komory Svatováclavské kaple v chrámu svatého Víta. Klenoty byly na deset dní vystaveny pro veřejnost u příležitosti zvolení Miloše Zemana prezidentem. Expozici navštívilo přes 31 000 lidí.

Odnášení Korunovačních klenotůVideo: Česká televize ČT24

 
Článek

Klíčníci večer naposledy vzdali hold vystaveným klenotům. Ty byly posléze uloženy do historických pouzder a odneseny do Korunní komory Svatováclavské kaple v chrámu svatého Víta.

Držitelé klíčů následně podepsali protokol o uložení klenotů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Na snímku zleva Miloš Zeman, Petr Nečas, Dominik Duka, Milan Štěch, Miroslava Němcová, Václav Malý a Bohuslav Svoboda při slavnostním ukládání korunovačních klenotů.

Majiteli sedmi klíčů jsou vedle prezidenta republiky ještě premiér, předsedové obou komor parlamentu, pražský primátor, pražský arcibiskup a děkan svatovítské kapituly.

Pro veřejnost zpřístupněny sporadicky

V kapli je poklad trvale uložen a pro veřejnost je sporadicky zpřístupňován pouze při výjimečných událostech.

To vychází z přání Karla IV., který nechal zhotovit svatováclavskou korunu a byl s ní v roce 1347 jako první korunován českým králem.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Svatováclavská koruna a jablko.

Klenoty jsou částí svatovítského pokladu. Na výstavě, která se konala od 10. do 19. května, si lidé mohli prohlédnout kromě koruny, korunovačního žezla a jablka i korunovační kříž, obřadní meč a korunovační roucho. Vše bylo vystaveno ve Vladislavském sále, kam přišlo dohromady 31 237 lidí, tedy zhruba stejně jako před pěti lety.

Prezident Miloš Zeman působil při otevírání schránky s korunovačními klenoty před deseti dny unaveně a nejistě, což vysvětloval virózou. Objevily se ale spekulace, zda hlava státu nebyla pod vlivem alkoholu.

Zeman při pondělním odchodu ze Svatováclavské kaple předal květinu předsedkyni Sněmovny Miroslavě Němcové (ODS). Právě Němcová po odemknutí klenotů na adresu Zemanova stavu sarkasticky pronesla: "Viděla jsem, co jsem viděla".

Vynesení korunovačních klenotůVideo: Česká televize ČT24

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám