Hlavní obsah

Zeman v Terezíně varoval před ohlupováním a manipulací

Právo, Rudolf Voleman
Terezín
Aktualizováno

Před jakoukoliv manipulací varoval v neděli prezident Miloš Zeman na Terezínské tryzně. Podle něj není možné nechat se ohlupovat jakoukoliv propagandou. V této souvislosti připomněl praktiky totalitní diktatury nacistického Německa, ale i stalinského Ruska.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Prezident Miloš Zeman na Národním hřbitově Terezín při kladení věnců

Článek

„Na dezinformační clony totalitních ideologií se zapomíná,“ uvedl v projevu v Terezíně Zeman. Poukázal přitom na propagandistický film z II. světové války nazvaný Vůdce daroval Židům město, který ukazoval Terezín jako čisté místo, kde je dostatek jídla a kde Židé pracují. „Něco podobného, tedy Potěmkinovu vesnici, viděli později při návštěvě Terezína zástupci Červeného kříže,“ uvedl Zeman.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Prezident Miloš Zeman při cestě s věncem z Malé pevnosti k Národnímu hřbitovu při Terezínské tryzně

Přitom poukázal, že i v 30. letech jezdily do Stalinova Ruska intelektuální špičky Evropy včetně například Romaina Rollanda. „Vraceli se až na výjimky zpět oslněni tamní Potěmkinovou vesnicí,“ uvedl Zeman. „Uvědomme si, prosím, že není možné nechat se ohlupovat jakoukoliv manipulací,“ podotkl prezident. „Vzdáme-li se práva na informace, na srovnání těchto informací z různých zdrojů, necháme-li sebou manipulovat, pak se opravdu budeme chovat jako ovce,“ dodal Zeman.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Prezident Miloš Zeman s dalšími účastníky Terezínské tryzny

Zejména k těm, kteří označují poválečný odsun Němců za nespravedlnost, za kterou je třeba se omluvit, hovořil předseda Českého svazu bojovníků za svobodu Jaroslav Vodička. Podle něj kritici odsunu hrubě zkreslují dějinné události. „Odmítáme pokusy historii manipulovat, přepisovat a zamlčovat," řekl s tím, že není možné revidovat výsledky II. světové války.

Nacisté zavlekli podle ČTK v letech 1941 až 1945 do terezínského ghetta na 155 tisíc Židů z celé Evropy. Na 117 tisíc z nich se nedožilo osvobození. Věznicí gestapa v Malé pevnosti pak prošlo 32 tisíc mužů a žen. V Terezíně zahynulo 2600 z nich, další tisíce pak v jiných nacistických táborech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám