Hlavní obsah

Jako za protektorátu a Gottwalda, pustil se Schwarzenberg do Zemana kvůli Putnovi

Právo, Novinky, tin, jas, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministr zahraničí a místopředseda vlády Karel Schwarzenberg (TOP 09) přirovnal rozhodnutí prezidenta Miloše Zemana nejmenovat Martina C. Putnu profesorem k pokračování politiky z dob komunistického prezidenta Klementa Gottwalda a protektorátu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zahraničí a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg

Článek

Zeman odmítl literárního vědce a historika Putnu jmenovat profesorem navzdory tomu, že podle ústavního právníka jde o ryze odborný proces. Důvody prezident nezveřejnil s tím, že nehodlá Putnu ponižovat.

"Jde o pokračování protektorátní politiky a politiky prezidenta Gottwalda. Jako byl odmítán Zdeněk Kalista, je nyní odmítán rovněž katolický intelektuál Martin C. Putna," uvedl v pátek Schwarzenberg na Facebooku.

Ke sporu se v pátek odpoledne vyjádřil i premiér Petr Nečas (ODS). "Jmenování profesorů je v kompetenci prezidenta, který sám musí své kroky obhájit a vysvětlit, a to platí i v případě nejmenování některého z navrhovaných adeptů na profesora. Nevidím jediný důvod to činit za něho," sdělil Nečas Novinkám.

Putna ve vysílání České televize uvedl, že nyní nejde o to, co si kdo myslí. "Ale o to, jaké je právo," dodal Putna, který nechtěl spekulovat, zda se obrátí na soud. "To není můj osobní spor, jde o spor institucí. Já jsem jen figurka," dodal s tím, že proces jmenování profesorem je odbornou záležitostí.

Mně se zdá, že je třeba tyto snahy prezidenta Zemana zastavit
šéf poslanců ODS Marek Benda

Šéf poslanců ODS Marek Benda označil Zemanovo jednání za další ze snah vymezit si, že on bude rozhodovat jinak, než rozhodovali jeho předchůdci, neboť se domnívá, že má silnější mandát díky přímé volbě.

"Mně se zdá, že je třeba tyto snahy prezidenta Zemana zastavit," uvedl Benda, který připomněl i spory prezidenta s ministrem zahraničí o jmenování velvyslanců.

Snaha o poloprezidentský systém, varuje poslanec

Podobně mluví poslanec TOP 09 Daniel Korte. „Považuji to za skandální. Prezident by si měl uvědomit, že není tím, kdo rozhoduje. Je pouze ceremoniář. Všechny tyto kroky ukazují, jak nebezpečná přímá volba byla. Miloš Zeman dělá přesně to, co jsem se obával, že bude vítěz přímé volby, kromě Karla Schwarzenberga, dělat, tedy posouvat naši demokracii směrem k poloprezidentskému systému,“ uvedl Korte.

Poslankyně ODS Jaroslava Wenigerová uvedla, že pokud byl prezidentův krok motivován Putnovou kritikou Zemana v prezidentské kampani, tak je to „nesmírně špatně“. „Osobní averze do politiky nepatří, přitom ji nesmírně zatěžují,“ řekla Wenigerová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám