Hlavní obsah

Senát schválil odpuštění soudních poplatků pro poškozené amnestií

Novinky, val
Praha
Aktualizováno

Senát schválil vládní novelu, podle které mají být poškození, do jejichž případů zasáhla novoroční amnestie vyhlášená bývalým prezidentem Václavem Klausem, osvobozeni od soudních poplatků. Pro hlasovalo 64 z 65 senátorů.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) na schůzi zkritizoval vládu.

Článek

Soudní poplatky nebudou muset podle novely hradit ti poškození, kteří vymáhají náhradu škody způsobenou amnestovaným trestným činem. Takoví poškození se totiž musejí domáhat náhrady škody způsobené trestným činem nikoli v trestním, ale v civilním řízení. Soudu přitom musí na rozdíl od trestního řízení hradit poplatek.

Se souhlasem Senátu se počítalo, už ve Sněmovně se pro návrh vyslovili poslanci z koalice i opozice. Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) ve čtvrtek uvedl, že se jedná o jisté zadostiučinění ze strany vlády, která se podle něj prostřednictvím premiérské kontrasignace podílela na vyhlášení amnestie. Podle Štěcha vláda touto novelou uznala svou chybu.

Prezidentskou amnestii v Senátu zkritizovala místopředsedkyně komory Alena Gajdůšková (ČSSD), která stála i za jednou z ústavních stížností proti prezidentskému pardonu. Podotkla, že by se zákonodárci měli ptát především po primární odpovědnosti za škodu po amnestii, kterou podle ní nesou exprezident Václav Klaus a premiér Petr Nečas (ODS). "Měli bychom slyšet alespoň slova omluvy, když už se nemůžeme dočkat skutečné nápravy,“ uvedla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám