Hlavní obsah

Kauza MUS se řešila i ve Sněmovně

Zatímco ve Švýcarsku pokračuje soud s exmanažery Mostecké uhelné společnosti (MUS), poslanci se ve čtvrtek ve Sněmovně v rámci interpelací přeli, kdo nese za prodej firmy odpovědnost a zda vláda se švýcarskou stranou při vyšetřování dostatečně spolupracovala.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr dopravy Zbyněk Stanjura (ODS)

Článek

Poslance Břetislava Petra (ČSSD) zajímal postup vlády ohledně několika nót a několik návštěv švýcarského velvyslance, který měl zjišťovat zájem české strany připojit se k trestnímu řízení.

"Takže otázka zní: kdo blokoval záležitosti vyšetřování kauzy Mostecká v České republice?" tázal se poslanec.

Za nepřítomného premiéra Petra Nečase (ODS), který je pracovně v zahraničí, poslanci odpověděl ministr dopravy Zbyněk Stanjura (ODS).  "První otázka by měla být, kdo privatizoval Mosteckou uhelnou," opáčil ministr a dodal, že k privatizaci došlo za vlády premiéra a nynějšího prezidenta Miloše Zemana.

Do rozpravy k MUS se zapojil i někdejší ústecký hejtman Jiří Šulc (ODS). "A to je začátek a ten začal u toho prodeje, kdy i teď pan prezident, předtím předseda vlády Zeman tvrdí, že výhodně prodal skoro polovinu Mostecké uhelné za 680 miliónů korun. Prý to bylo výhodné," uvedl poslanec s odkazem na protokol z výslechu, který Zeman a členové jeho tehdejší vlády kvůli vyšetřování kauzy podstoupili.

Foto: Petr Horník, Právo

Jeroným Tejc (ČSSD)

Následně debata sklouzla i k odpovědnosti za dění v Regionálním operačním programu Severozápad, který je od loňského roku pozastavený a dluží žadatelům asi jednu miliardu korun.

"Očekával bych, že pan poslanec Šulc nám tady řekne spíše něco o ROPu Severozápad," prohlásil předseda klubu ČSSD Jeroným Tejc a zmínil i jména několika kontroverzních severočeských podnikatelů s vazbami na ODS.

Šulce se zastal jeho stranický kolega Jan Bureš. "On (Tejc) tady odpovídá podobným způsobem jako, tuším, že to byl Vasil Bilak nebo Miloš Jakeš, když se ho ptali na disidenty v Československé socialistické republice a on jim říkal: 'Ale vy zase v Americe mlátíte černochy'," řekl Bureš.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám