Hlavní obsah

Rathova spolupracovnice si pořídila byt za 12 miliónů. Kde získala peníze, tají

Bývalá vysoce postavená úřednice dohlížející na zakázky středočeského hejtmanství Johana Novotná porušila zákon o střetu zájmů, protože neodevzdala majetková přiznání. Blízká spolupracovnice stíhaného Davida Ratha si přitom pořídila luxusní bydlení za 12 miliónů korun v době, kdy na krajském úřadu pracovala. Za porušení zákona jí hrozí pokuta až 50 000 korun. Uvedl to ve čtvrtek server Lidovky.cz.

Foto: Středočeský kraj

Johana Novotná

Článek

Podle serveru není jasné, kde peníze na luxusní byt o velikosti 120 metrů čtverečních vydělala. Podle kupní smlouvy si hypotéku na nákup nebrala. "Financování pořízení nemovitosti bylo realizováno z vlastních zdrojů a úvěrem," odpověděla Novotná serveru.

Novotná dohlížela na zakázky kraje od prosince 2008. Z úřadu musela odejít po vypuknutí Rathovy korupční kauzy. Nyní pracuje jako ekonomická náměstkyně nemocnice v Kolíně, kterou spravuje Středočeský kraj.

Policie a státní zástupce viní Ratha a další lidi z přijetí úplatků a dalších korupčních trestných činů, za což jim hrozí až dvanáctileté vězení. Podle obžaloby státního zástupce Petra Jiráta si Rath „nechal slíbit úplatek v celkové výši 22 miliónů a 44 tisíc a převzal úplatek ve výši 16 miliónů a 44 tisíc“.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám