Hlavní obsah

Snaha homosexuálních párů o adopce rozdělila Sněmovnu

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do Sněmovny míří norma, která by měla rozšířit práva homosexuálně orientovaných osob. Novela zákona, kterou předkládá poslanec Viktor Paggio (LIDEM), by měla umožnit registrovaným partnerům stejného pohlaví osvojit si dítě.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Neznamená to však, že by homosexuálové mohli dítě adoptovat z dětského domova. Norma by se totiž týkala jen těch dětí, jejichž rodičem je jeden z registrovaného páru.

„V zákoně je stanoveno, že ten partner, který není rodičem, si bude moci dítě toho druhého osvojit. Dítě pak bude mít rodiče stejného pohlaví,“ vysvětluje Martina Štěpánková z iniciativy PROUD, která předlohu zákona vypracovala.

Podle ní je současný stav diskriminační. „Muž, který totiž vstoupí do registrovaného partnerství, nemůže usilovat o individuální adopci dítěte, která je jinak přístupná občanům ČR bez ohledu na sexuální orientaci. A žena, která se rozhodne v registrovaném partnerství žít, nesmí navíc ani podstoupit umělé oplodnění na klinice. Tento stav není v souladu s lidskými právy,“ uvedla Štěpánková.

Na toto téma se příští týden ve Sněmovně koná seminář, který zaštiťuje Jana Černochová (ODS). Podle ní se návrhů v plénu sejde víc, kromě Paggia připravuje své znění normy také Kateřina Klasnová (VV).

Podle Černochové možnost osvojení dítěte páry gayů už stejně existuje načerno. „Všichni vědí, že se to dá obejít. Je potřeba dát tomu nějaký řád,“ řekla Právu.

Nejsme hermafroditi

Novelu by mohli podpořit i poslanci TOP 09. „Budu podporu zvažovat podle toho, jak ten návrh bude vypadat,“ řekl Právu šéf klubu Petr Gazdík.

U některých poslanců návrh ale zřejmě narazí. Například u Borise Šťastného (ODS). „Jediný, kdo má právo na výchovu dítěte, je muž a žena, protože jen samec a samice dokážou v říši savců zplodit potomka,“ řekl Právu Šťastný.

Dodal, že je zastáncem registrovaného partnerství, a v minulosti vystoupil i proti odpůrcům pochodu gayů Prahou.

„Sexuální život je něco jiného. Homosexualita je přirozená nejen u lidí, ale i u jiných živočichů. Neexistuje tu ale možnost zplodit dítě, tato věc vychází z biologické podstaty světa. Kdybychom byli hermafroditi jako hlemýždi, mohli bychom o tom politicky rozhodnout, ale jsme savci,“ uvedl Šťastný.

Podobně mluví šéf klubu ČSSD Jeroným Tejc. „Nejsem stoupencem tohoto řešení. Narušuje přirozený řád věcí a to, že rodinu mají tvořit otec, matka a dítě,“ řekl Právu.

„Nejsem ale fundamentalistou, který by se ve Sněmovně opásal řetězy, aby ten zákon nemohl projít. Osobně jej však nepodpořím. Nemám nic proti registrovanému partnerství, ale toto je pro mě za hranicí, kterou bych nerad překročil,“ dodal Tejc. Klub soc. dem. ale o věci ještě nejednal.

Anketa

Podpořili byste adopce homosexuálními páry?
Ano, dvě mámy nebo dva tátové jsou lepší než dětský domov
51,6 %
Ne, je to nepřirozené
48,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 14623 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám