Hlavní obsah

Zeman podepsal normu omezující anonymní akcie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Miloš Zeman ve středu podepsal zákon regulující anonymní akcie. Ty budou muset být zapsány do centrálního depozitáře nebo uloženy v listinné podobě v bankách. O podpisu normy, kterou Sněmovna přijala počátkem května, informovala mluvčí Hradu Hana Burianová.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Miloš Zeman

Článek

"Zákon má zajistit dohledatelnost akcionáře a tím zlepšit pozici České republiky v boji proti organizovanému zločinu. Zakazuje akciovým společnostem vydávat listinné akcie na majitele a stanoví postup a lhůty pro transformaci již vydaných listinných akcií na majitele," uvedla Burianová.

Senát navrhoval, aby se o veřejné zakázky nebo podporu mohly ucházet jen akciové společnosti s dohledatelnou vlastnickou strukturou. Sněmovna ale podobu zákona schválila tak, jak ji navrhla vláda, tedy bez tohoto návrhu. [celá zpráva]

Anonymní akcie jsou raritou

Zapsání akcií do centrálního depozitáře i jejich uložení v listinné podobě u bank zajistí podle ministerstva spravedlnosti možnost identifikovat vlastníka, kterou budou moci využít policisté, žalobci, soudci či zadavatelé veřejných zakázek a poskytovatelé dotací.

Pokud společnosti ani jednu z cest nezvolí, jejich cenné papíry na doručitele by se změnily od ledna příštího roku na akcie na jméno. Pokud by si jejich držitel výměnu nezajistil, nemohl by vykonávat akcionářská práva.

Anonymní akcie nejsou ve světě obvyklé, podle dostupných informací existují kromě České republiky pouze na tichomořských Marshallových ostrovech a v ostrovní republice Nauru, kde žije 60 000, respektive 10 000 lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Poslanci schválili omezení anonymních akcií

Sněmovna v úterý schválila novelu, která má regulovat anonymní akcie. Poslanci podpořili původní vládní návrh, podle něhož budou firmy muset firmy zapsat...

Výběr článků

Načítám