Hlavní obsah

Ústavní soud svolal první veřejné jednání o církevních restitucích

Aktualizováno

Ústavní soud (ÚS) svolal první veřejné jednání o návrhu směřujícím proti církevním restitucím. Plénum zasedne 29. května za účasti politiků, kteří požadují zrušení celého zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Budova Ústavního soudu v Brně

Článek

Soud obvykle svolává veřejné jednání tehdy, kdy už má plénum za sebou několik debat o tématu na svých pravidelných zasedáních. Při veřejném jednání si soudci vyslechnou názory účastníků řízení. Soud často týž den také vyhlásí nález, stejně tak však může jednání odročit na pozdější datum.

Postupně k Ústavnímu soudu dorazily tři návrhy na zrušení zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi. První podala skupina senátorů z iniciativy Věcí veřejných, druhý poslanci ČSSD a třetí zákonodárci KSČM s podporou části sociálních demokratů. Druhý a třetí návrh soud formálně odmítl, bude se věcně zabývat tím prvním.

Co si církev nárokuje

Interaktivní mapa ukazuje, jakou výměru pozemků si církev v jednotlivých katastrech nárokuje.

Naleznete ji na www.cirkevrestituce.cz

Církve mají podle schváleného zákona od státu dostat nemovitý majetek v hodnotě zhruba 75 miliard korun. Během 30 let jim stát vyplatí také celkem 59 miliard korun, navýšených o inflaci. Zároveň stát postupně přestane hradit platy duchovních.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám