Hlavní obsah

Čeljabinský meteorit, který vyděsil celý svět, je k vidění v Praze

Novinky, mak
Praha

Čeljabinský meteorit, který v únoru letošního roku dopadl na území Ruska, je od 14. května k vidění v Praze. Tuzemským odborníkům se podařilo získat a do Česka dovézt jeden z největších nalezených úlomků tohoto meteoritu.

Čeljabinský meteorit, který vyděsil celý svět, je k vidění v Praze

 
Článek

Česká expedice přivezla z Ruska jeden z největších úlomků čeljabinského meteoritu. Zhruba pěticentimetrové těleso je vystavené společně s dalšími devatenácti menšími úlomky na největší evropské výstavě drahých kamenů.

Hořící koule padající z nebe způsobily v Rusku paniku

„Čeljabinský meteorit můžeme považovat za nejsilnější zásah kosmického tělesa od roku 1908. Tuto událost jsme si nemohli nechat ujít a vypravili jsme se na místo ihned po dopadu meteoritu. Měli jsme tak možnost získat jeden z mála úlomků, jelikož největší část meteoritu badatelé z celého světa na dně jezera stále nenalezli. Náš exponát je jedním z největších dosud objevených,“ řekl Jaromír Havel ze společnosti MGM Minerals, která výstavu provozuje.

Hlavní kráter po dopadu meteoritů u ruského jezera Čebarkul

Desetitunové vesmírné těleso proletělo 15. února do zemské atmosféry rychlostí 44krát větší než zvuk a dopadlo do jezera Čebarkul. Záběry z pádu meteoritu obletěly celý svět a vyvolaly obrovský zájem i paniku. Dopad způsobil rozsáhlé škody a zranil asi 1200 lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Čeljabinsku se zhroutila střecha a část zdi továrny na zpracování zinkuVideo: Reuters

„Meteorit pochází z pásu asteroidů mezi Marsem a Jupiterem. Pravděpodobně po srážce s jiným tělesem vyletěl z tohoto pásu. Je zdokumentována jeho dráha asi 300 kilometrů naší zemskou atmosférou. Jeho obrovská zvláštnost a cennost je ta, že má plně zdokumentovanou dráhu na Zemi. Existuje několik desítek různých záznamů jeho dopadu z kamer, kterými jsou běžně vybavena auta v Rusku. Když dopadal, svítil jasněji než slunce. Pak přišla silná tlaková vlna,“ popisuje mineralog Radek Hanus.

Vzácný exponát je vystaven v prostorách výstavy drahých kamenů a vzácných minerálů v Drnovské ulici v Praze-Ruzyni. Kromě čeljabinského meteoritu expozice nabízí i ojedinělý meteorit z ruského Sikhote-Alin z roku 1947 a tisíce dalších exponátů z celého světa v celkové hodnotě desítek milionů korun. Vstup na výstavu je zdarma.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám