Hlavní obsah

Rath byl zadržen přesně před rokem, z vězení už poslal 12 novel

– Praha

V úterý uplynul přesně rok od zadržení poslance Davida Ratha, který byl mezitím obviněn z korupce a ve vazbě čeká na soud. Podle žalobců bývalý hejtman a ministr zdravotnictví ani ve vězení nezahálí a vypracoval již 12 návrhů zákonů či jejich novel.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jeden z prvních snímků Davida Ratha po jeho loňském zatčení šokoval veřejnost.

Článek

Policie a státní zástupce viní Ratha a další lidi z přijetí úplatků a dalších korupčních trestných činů, za což jim hrozí až dvanáctileté vězení. Podle obžaloby státního zástupce Petra Jiráta si Rath „nechal slíbit úplatek v celkové výši 22 miliónů a 44 tisíc a převzal úplatek ve výši 16 miliónů a 44 tisíc“.

Přesně před rokem, 14. května 2012, Ratha zadržela policie před domem Kateřiny Pancové a Petra Kotta. V krabici od vína, kterou si z domu odnášel, kriminalisté našli sedm miliónů korun v bankovkách.

Všechny jeho návrhy vláda smetla

Za rok od svého zadržení poslal exhejtman do Sněmovny celkem 12 návrhů zákonů či jejich novel. Navrhoval například nulovou daň z přidané hodnoty u ovoce a zeleniny, regulaci chovu bojových plemen psů a proplácení doplatků na léky pro nemocné děti a seniory. Vláda většinu návrhů odmítla, zabývat se jimi zřejmě nebudou ani poslanci. Podle zákona o jednacím řádu by měl totiž Rath návrhy na plénu jako předkladatel uvést osobně.

Foto: Petr Horník, Právo

Eskorta přivádí Davida Ratha k soudu

Ve vazbě Rath sepsal i předlohu, která by umožnila vznik neziskových nemocnic. Novelou zákona o rodině navrhl, aby za neplatiče výživného na děti platil alimenty stát a následně je po dlužnících vymáhal. Pro Prahu a některá města chtěl poslanec zavést povinnost zřídit azylová centra pro bezdomovce.

Část Rathových návrhů se týkala daňových zákonů. Chtěl prosadit mimo jiné nulovou daň z přidané hodnoty u ovoce, zeleniny a dalších potravin, zvýšení odečitatelných daňových paušálů pro živnostníky a zavedení čtyř sazeb daně z příjmu pro firmy podle výše zisku.

Vláda jeho návrhy odmítla zpravidla jako nekoncepční a bezdůvodné, některé prý byly v rozporu s platnou právní úpravou. Ministrům také vadilo, že by novely zvyšovaly výdaje státu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám