Hlavní obsah

Česká republika nabízí Polsku letouny L-159, Nečas jednal i o kontrole potravin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

České a polské inspekční orgány začnou používat podobné postupy při kontrolách kvality potravin. V pondělí se na tom ve Varšavě shodli český premiér Petr Nečas a jeho polský protějšek Donald Tusk. Nečas také nabídl Polsku české letouny L-159. Oba ministerští předsedové v rámci mezivládního jednání za účasti vybraných ministrů hovořili o propojování dopravní a energetické infrastruktury.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Nízký průlet podzvukového L-159 ALCA

Článek

Vztahy mezi Prahou a Varšavou v posledních měsících zatížily spory o kvalitu a bezpečnost potravin, neboť česká Státní zemědělská a potravinářská inspekce označila některé polské výrobky za nevyhovující. Varšava tyto kroky označila za snahu vytlačit polské produkty z českého trhu.

Nyní se Nečas s Tuskem shodli, že v otázce kontroly potravin je třeba zavést podobné a transparentní procedury hodnocení kvality, které takovým sporům budou předcházet a které zabrání dohadům a spekulacím. Již před týdnem v Praze se český ministr zemědělství Petr Bendl se svým polským kolegou Stanislawem Kalembou dohodli, že české a polské inspekční orgány budou spolupracovat na základě evropských legislativních předpisů. [celá zpráva]

Tendr na bitevníky

Česko v pondělí předložilo Polsku nabídku podzvukových bitevníků L-159 včetně příslušných výcvikových programů. Do polského tendru na výcvikové letouny nabídla Praha i stroje, které česká armáda vlastní. Prodej těchto letadel do zahraničí prozatím úspěšný není, v minulosti projevily zájem mimo jiné Indie, Egypt, Izrael, Slovensko či Maďarsko.

Kromě vojenské spolupráce zmínil Nečas před novináři také společný postup v energetické oblasti. Dodal, že Praha podporuje propojení plynovodů s Polskem a s Rakouskem. Česko a Polsko doposud spojuje jediný společný plynovod Stork, nový produktovod by pak v letech 2016-2017 měl značně rozšířit nynější přepravní kapacity. V průběhu roku 2015 by měl propojit českou a rakouskou plynárenskou soustavu plynovod Mozart.

Tusk v této souvislosti uvedl, že na varšavském zasedání zemí Visegrádské skupiny (V4) ve Varšavě očekává podpis dohody o harmonogramu k vytvoření společného trhu s plynem. Kromě Česka a Polska tvoří V4 Slovensko s Maďarskem.

Za českou stranu se pondělního mezivládního jednání zúčastnili rovněž ministr obrany Vlastimil Picek, ministr dopravy Zbyněk Stanjura, ministr zemědělství Petr Bendl a ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský. Se svými polskými protějšky diskutovali mimo jiné o hospodářských vztazích, problematice dopravní a energetické infrastruktury a o spolupráci v rámci Evropské unie a Visegrádské skupiny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám