Hlavní obsah

Ozonová vrstva bude až do soboty velmi slabá, přibude škodlivého záření

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až do soboty bude výrazně zeslabená ozonová vrstva a škodlivého UV záření bude až o pětinu více, než je pro tuto dobu obvyklé. Oznámil to Michal Janouch z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ), podle něhož by se lidé měli mít na pozoru především při slunečném počasí od středy do pátku.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Lidé by si měli dávat při slunění pozor. Ilustrační foto

Článek

"V období od 14. do 18. května 2013 bude ozonová vrstva nad územím ČR, střední, východní a později také severní Evropy zeslabena přibližně o minus 13 až minus 18 procent (výrazně podprůměrný stav/extrémně podprůměrný stav). To bude mít za následek během jasného a polojasného počasí zvýšení škodlivého UV záření zhruba o plus 15 procent až plus 20 procent," uvedl dnes Janouch.

Lidé by měli používat krémy s ochranným faktorem, sluneční brýle a pokrývky hlavy zejména ve slunečných dnech, přičemž jasné počasí s teplotami šplhajícími přes 25 stupňů by mělo panovat od středy do pátku. Na konci týdne se mírně ochladí a přibude oblačnosti.

V polovině května dosahuje v ČR UV index maximálních hodnot 5,3 až 5,5, nyní to ale může být 6,3 až sedm, což jsou hodnoty obvyklé pro léto.

Před extrémně sníženou ozonovou vrstvou meteorologové varovali už koncem dubna. Celkové množství ozónu má přitom roční chod s maximem na jaře a minimem na podzim. Janouch už dříve řekl, že posledních 15 až 20 let jsou hodnoty na jaře a v létě skoro vždy podnormální. Mohou za to prý klimatické změny a také to, že ačkoliv takzvaný Montrealský protokol zakazující výrobu produktů obsahujících freony a poškozujících ozonovou vrstvu funguje, regenerace potrvá několik příštích desetiletí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám