Hlavní obsah

Zemřel generál Zdeněk Škarvada, jeden z posledních válečných pilotů

Právo, hon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Jeden z posledních žijících československých válečných letců Zdeněk Škarvada zemřel v noci na neděli ve věku 95 let. Informaci o skonu válečného hrdiny potvrdila vedoucí Památníku II. světové války v Hrabyni Jana Horáková.

Foto: Dan Krzywoň , ČTK

Zdeněk Škarvada na snímku z roku 2007.

Článek

„Odešel široko daleko poslední pilot RAF, který byl zároveň i mým přítelem. Mluví se mi o tom velmi těžce. V minulosti mne zasáhla řada úmrtí mých známých, ale tento válečný veterán mi byl nejbližší ze všech,“ řekla Horáková.

Smrt podle ní přišla nečekaně. „Ještě ve středu se v našem památníku účastnil pietního aktu. Byl velkou osobností. Byl válečným veteránem, padl do zajetí a přežil pochod smrti. Zároveň prošel perzekucí, byl zbaven hodnosti a vyhozen z bytu a poté byl nucen vykonávat dělnické profese. Se vším se ale dokázal vyrovnat a razil heslo 'Čím jsem byl v životě, tím jsem byl rád',“ uzavřela Horáková.

Zdeněk Škarvada se narodil 8. listopadu 1917 v Olešnici u Blanska. Působil u prvorepublikového letectva a po okupaci odešel do Polska, poté přes SSSR do Velké Británie. Působil jako noční letec, kvůli selhání letounu nad kanálem La Manche se dostal do německého zajetí.

Následovala anabáze po evropských zajateckých táborech ukončená tzv. pochodem smrti o délce 1000 kilometrů. Po únorové revoluci v roce 1948 byl přeřazen do zálohy a perzekuován, částečně rehabilitován byl v roce 1965. V roce 2000 byl prezidentem republiky jmenován brigádním generálem.

Reklama

Výběr článků

Načítám