Hlavní obsah

Není autorem amnestie, tvrdí Jakl o právníku Hasenkopfovi

– Praha
Novinky, val

Bývalý tajemník Václava Klause Ladislav Jakl se v Partii na FTV Prima zastal právníka Pavla Hasenkopfa ve sporu o autorství amnestie. Jejich pomyslným společným nepřítelem se stal současný hradní kancléř Vratislav Mynář. Právě on označil Hasenkopfa za jednoho z autorů prezidentského pardonu. Jakl i Hasenkopf říkají, že netuší, proč.

Foto: Petr Horník, Právo

Ladislav Jakl

Článek

„Musím se zastat pana Hasenkopfa. Nerozumím tomu, proč ho pan kancléř Mynář označil za nějakého autora nebo spoluautora amnestie,“ rozhořčil se Jakl. „Pan Hasenkopf žádným autorem není, žádným spoluautorem není, dokonce ani nevěděl, jak ta amnestie vznikala,“ podotkl.

Mynář podle Jakla označil Hasenkopfa za jednoho ze spoluautorů prezidentského pardonu zřejmě proto, že „chtěl mít splněno“. Prezidentský kancléř totiž po nástupu do funkce slíbil, že se bude autorstvím amnestie zabývat.

Stejný názor má Hasenkopf. "Beru, že měl za úkol ukázat na někoho, kdo je otcem amnestie, beru, že chtěl ten úkol splnit," uvedl s tím, že ale nechápe, proč Mynář vyslovil jeho jméno.

Důležité je, kdo rozhodl o číslech

Jakl upřesnil, že sám se zabýval tématem amnestie dlouhou dobu, a to i ze svého vlastního zájmu. Teprve když loni přišel Václav Klaus s tím, že je pro vyhlášení amnestie, začali se pravidelně scházet a debatovat o parametrech pardonu.

Schůzky probíhaly v Klausově pracovně. Odmítl, že by se prezident dostal až k hotovému textu amnestie. „Všechna dílčí rozhodnutí přijímal pan prezident. Není jen de iure autorem, ale i de facto,“ podotkl.

Dodal, že za autora amnestie nelze považovat toho, kdo sestavil její právní text, ovšem bez konkrétních dat. „Autorem amnestie je ten, kdo rozhodl o těch číslech, zbytek je prostě anketa,“ řekl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám