Hlavní obsah

Viděli výstavu klenotů a říkají: Je to zážitek na celý život

Právo, Lucie Fialová
Praha

Za zážitek na celý život považuje Petra ze severní Moravy, že v pátek viděla korunovační klenoty, vystavené ve Vladislavském sále na Pražském hradě. Obdobně se vyjadřuje většina návštěvníků, do oběda jich přišlo na Pražský hrad víc než tisíc.

Foto: Jan Handrejch, Právo

První den výstavy zhlédly korunovační klenoty necelé tři tisíce lidí.

Článek

Běžně nepřístupné vzácné symboly české státnosti opustily klenotnici v katedrále sv. Víta u příležitosti nedávného zvolení Miloše Zemana do funkce prezidenta. Lidé si je mohou prohlédnout do 19. května.

Déšť je neodradil

„Je to pohádka,“ svěřila se Právu s úsměvem Petra, která se mezi čekající zapojila kolem půl osmé. Výstava se přitom otvírá v devět hodin. Ve frontě na neustávajícím dešti strávila dvě hodiny. Ale nelituje.

„Nezapomenutelné, stojí za to, to vidět,“ doplnil její společník Jaroslav. Jediné, nač si slečna stěžovala, byla podle ní špatná organizace v místnosti přímo před klenoty. „Každý se před nimi zasekne, chce fotit,“ krčí rameny.

Lidé stáli v dešti frontu na korunovační klenotyVideo: Novinky

Podle Davida Šebka z tiskového oddělení prezidentské kanceláře měli příchozí tak dvě minuty na to, aby si vystavené artefakty v klidu prohlédli. Fotit směli pouze bez blesku, což každý respektoval, doplnil. Deštníky, bez kterých se včera většina neobešla, protože Prahu zkrápěl vytrvalý déšť, a objemná zavazadla bylo možné odložit v přilehlé šatně.

„Počasí nás vůbec neodradilo, doufali jsme, že tady nebude moc lidí, což se potvrdilo,“ zareagovala pro Právo hlava rodiny Mikunovy z Kostelce nad Černými lesy.

„Stojíme tu tak dvacet minut,“ odhadoval otec. Obě děti zakuklené v pláštěnkách pomalé poposunování vpřed taky docela přežily. „Čeká se mi dobře,“ řeklo asi dvanáctileté děvče.

Foto: Jan Handrejch, Právo

První den výstavy zhlédly korunovační klenoty necelé tři tisíce lidí.

„Čekáme tak tři čtvrtě hodiny, a upřímně řečeno, doufali jsme, že lidí bude míň,“ řekla jedna z návštěvnic z Prahy 1. Byť klenoty na vlastní oči viděla asi před třiceti lety, takovou nádheru si prý nemohla nechat ujít ani tentokrát.

Časem se čekací doba podle Šebka ustálila zhruba na hodině.

Podle prodavačky Jitky, nabízející občerstvení ve stánku vedle fronty, zavítalo na výstavu tentokrát méně lidí. Zřejmě kvůli počasí. Jindy se pestrobarevný lidský had klikatí třeba do půl zahrady.

Dvě Marie dorazily ze Zlína na muzikál Kat Mydlář a při té příležitosti se přišly podívat i na Hrad.

„Vstávaly jsme ve čtyři, ale zatím se únava neprojevuje. Moc se těšíme. Kdyby svítilo slunce, bylo by to o něčem jiném, ale Prahu máme rády, určitě si ji projdeme i přes nepřízeň počasí,“ hlásily kolem půl jedenácté. V plánu měly např. výstavu Muchových plakátů v Obecním domě.

„Před smrtí je chceme vidět“

„Jsme odhodlané to čekání vydržet. Ještě před smrtí chceme klenoty vidět,“ smály se dvě důchodkyně z Prahy 10, které se zařadily na konec fronty kolem 11. hodiny.

Na výstavu se nevydávají žádné vstupenky. Je otevřena zdarma denně od 9 do 18 hodin. Přístup vede pouze od Starých zámeckých schodů přes Jižní zahrady po Býčím schodišti na třetí nádvoří a odtud vchodem do Starého královského paláce.

Korunovační klenoty sloužily jako odznaky vlády a moci českých králů. Souprava zahrnuje Svatováclavskou korunu, kterou dal vytvořit Karel IV. pro svou korunovaci českým králem a pro korunovace svých nástupců, královské žezlo a jablko, korunovační plášť s doplňky, korunovační kříž a Svatováclavský meč.

Vystavují se jen při výjimečných příležitostech, v poslední době to bývá v souvislosti se zvolením českého prezidenta.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám