Hlavní obsah

Stamilióny za chyby v dotacích nakonec zřejmě zaplatí Severovýchod

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výbor Regionální rady regionu soudržnosti Severovýchod vyzval zastupitelstva Libereckého, Pardubického a Královéhradeckého kraje, aby schválila zaplacení 378 miliónů za chyby zjištěné při auditech projektů podpořených evropskými dotacemi. Informoval o tom liberecký hejtman a předseda regionální rady Martin Půta (SLK).

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

„Zaplacení korekcí je jediná cesta, jak pokračovat v čerpání prostředků z operačního programu. V jeho strukturálních fondech je přitom alokováno ještě šest miliard,“ vysvětlil tento krok Půta. Částka se má dělit rovným dílem, každý z krajů zaplatí více než 126 miliónů.

„Ministerstvo financí nabízí půjčku coby návratnou finanční výpomoc splatnou do roku 2020. Požádali jsme nyní o vyjádření, zda o tuto částku může žádat Regionální rada Severovýchod,“ dodal pověřený ředitel úřadu rady Zdeněk Vašák. Jednotlivé kraje by následně úřadu splácely dluh jako svůj závazek.

První budou o zaplacení korekcí jednat zastupitelé v Hradci Králové 17. června, následovat bude o den později Liberec a 20. června Pardubice. „Tam se bude rozhodovat, zda tento proces bude, či nebude potvrzen. Máme i zkušenost z regionu Severozápad, kde výbor regionální rady učinil podobnou výzvu, ale kraje ji neakceptovaly,“ upozornil hradecký hejtman Lubomír Franc (ČSSD). O přístupu krajů k problému se bude podle něho hovořit také koncem měsíce na jednání asociace krajů.

Podle hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického (ČSSD) jsou kraje nuceny přistoupit na dané podmínky a korekce zaplatit, neboť případné soudní spory by se vlekly roky. „A nyní je nutné udělat maximum pro vyčerpání zbývajících peněz,“ řekl Netolický.

„Osobně mám problém s tím, že se nyní, po nějakých pěti šesti letech, výrazně zpřísnily podmínky čerpání dotací, když pro řadu žadatelů jde o zpětné zpřísnění,“ dodal Martin Půta. Je proto podle něj pravděpodobné, že se na soud obrátí ti žadatelé, po nichž jsou nyní požadovány stoprocentní vratky dotací.

Reklama

Výběr článků

Načítám