Hlavní obsah

Kancléř Mynář je na roztrhání. Spravuje Hrad, kraj i obec

Právo, Jiří Růžička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Křeslo vyhrazené pro člena zastupitelstva Zlínského kraje zvoleného za Stranu práv občanů – zemanovci a v jedné osobě i vedoucího Kanceláře prezidenta republiky Vratislava Mynáře zůstalo při jednání krajského zastupitelstva v dubnu již podruhé prázdné.

Článek

„Vratislav Mynář se omluvil, byl s prezidentem v Rakousku. Zatím se z jednání zastupitelstva omluvil dvakrát,“ řekl náměstek hejtmana Zlínského kraje Lubomír Nečas (SPOZ).

„V zastupitelstvu nám samozřejmě chybí, ale v současné době to neřešíme. Pan Mynář bude jezdit,“ uvedl Nečas. O náhradníkovi za Mynáře neuvažuje.

Postavení Mynáře v krajském zastupitelstvu přirovnal k pozicím předsedy poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů Petra Gazdíka či senátora Jiřího Čunka (KDU-ČSL), kteří jsou rovněž členy zlínského krajského zastupitelstva. „Pokud budou plnit poslanecké či senátorské povinnosti, budou z jednání zastupitelstva rovněž omluveni,“ sdělil Nečas.

Čunek si myslí, že poslanec a senátor mají přece jen k rozhodování o svém čase a plánech více prostoru než kancléř, ten se musí přizpůsobovat prezidentovi. „Je to jeho věc, nechci ho v žádném případě k něčemu vyzývat, ale očekávám, že se členství v zastupitelstvu vzdá,“ řekl Čunek.

Mynář zastává v krajském zastupitelstvu i funkci předsedy výboru pro strategický rozvoj a investice.

„Zatím jsem nezaznamenal, že by to nezvládal, předpokládám, že vede výbor,“ ujišťoval Nečas.

Mynář je přesvědčen, že všechny funkce zvládne. „Vzhledem k tomu, že znám časový plán konání zastupitelstva, tak věřím, že až na vzácné výjimky nebude s mojí prací v zastupitelstvu problém,“ sdělil Právu.

Podle informací z Krajského úřadu ve Zlíně se z pěti zasedání krajského zastupitelstva v nynějším volebním období Mynář zúčastnil tří jednání. Dvě proběhla ještě v roce 2012 před jeho nástupem do funkce na Hradě, třetí bylo v únoru, omluven byl ze dvou schůzí v dubnu.

Zlínský kraj reprezentuje Mynář také ve Výboru Regionální rady regionu soudržnosti Střední Morava (Olomoucký a Zlínský kraj).

Funkcionářem i doma

Podle informací z úřadu rady v Olomouci se zasedání výboru Mynář zúčastnil v březnu a také byl aktivní při dvou korespondenčních jednáních. 

Za práci v krajském zastupitelstvu a neuvolněné funkce, jako je i předseda výboru pro strategický rozvoj a investice, pobírají zastupitelé odměny.

Mluvčí Krajského úřadu ve Zlíně na dotaz, jaké jsou odměny neuvolněných členů zastupitelstva a funkcionářů, zaslala odkaz na zákon o krajích a nařízení vlády č. 37/2003 Sb. Podle toho by měl Mynář jako člen krajského zastupitelstva ve Zlíně pobírat 4390 korun měsíčně, jako předseda výboru pak 8660 korun.

Mynář by tak měl za svou angažovanost v krajském zastupitelstvu Zlínska pobírat po zdanění 8000 až 9000 korun čistého.

Mynář dále vede krajské zemanovce na Zlínsku, byl zvolen do zastupitelstva domovské obce Osvětimany a ponechal si i funkci šéfa tamní buňky SPOZ.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám