Hlavní obsah

Kraje ROP Severovýchod zaplatí 378 miliónů za korekce chyb

• Aktualizováno

Královéhradecký, Liberecký a Pardubický kraj zaplatí 378 miliónů, které ministerstvo financí požaduje jako korekce v Regionálním operačním programu (ROP) Severovýchod. Kraje požádají resort o půjčku, uvedl v pátek předseda regionální rady Martin Půta.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Kraje si chtějí půjčit u ministerstva financí.

Článek

Kromě Výboru Regionální rady ROP musí úhradu korekce schválit i zastupitelé všech tří krajů, zastupitelstva budou jednat vE druhé polovině června.

„Regionální Radě Severovýchod nezbývá nic jiného než se dohodnout s ministerstvem financí a vyměřenou částku zaplatit. Pak bude možné z Evropské unie dočerpat zbývajících šest miliard korun, které má ROP Severovýchod ve strukturálních fondech rezervované,“ uvedl Půta.

Podle ministerstva by se o korekci měly podělit všechny tři kraje, z nichž každý by měl  zaplatit 126 miliónů korun. Regiony chtějí využít nabídku ministerstva na návratnou finanční výpomoc splatnou do roku 2020. Regionální rada Severovýchod již požádala MF o vyjádření, zda může o půjčku požádat rada, a ne jednotlivé kraje.

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) rozhodnutí krajů ocenil. „Jde o racionální stanovisko, které velmi vítám,“ uvedl ministr, který chce regionům vyjít maximálně vstříc.

Čerpání dotací nebylo ohroženo

ROP Severovýchod byl vytvořen pro programovací období 2007 až 2013, fakticky dosud program proplatil 12 miliard korun. Pozastavení financování nenarušilo čerpání dotací.

„Projekty jsou zatím předfinancovány ze státního rozpočtu. Problém by nastal až tehdy, pokud bychom se s ministerstvem nedohodli do konce tohoto roku,“ řekl pověřený ředitel Úřadu Regionální rady Zdeněk Vašák.

Reklama

Výběr článků

Načítám