Hlavní obsah

ROP Severozápad chce v patové situaci chystat žaloby

Právo, vor
Karlovy Vary

Východisko ze stávajícího patu, kdy stát ani Ústecký a Karlovarský kraj nechtějí zaplatit korekce zhruba ve výši 2,6 miliardy nařízené Bruselem za chybné rozdělování dotací, chce Regionální operační program (ROP) Severozápad hledat v přípravě žalob. Ty mohou směřovat na Ministerstvo financí (MF), auditorskou firmu Deloitte nebo všeobecně na stát, přičemž hlavním cílem je zaplacení korekcí a následná obnova fungování dotačního úřadu. V něm ještě zůstává přes pět miliard korun.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

V kancelářích úřadu ROP Severozápad úřadovali i policisté.

Článek

„Přijali jsme usnesení, podle kterého má dotační úřad připravit právní kroky vedoucí k obnovení jeho činnosti,“ uvedl šéf ROP Severozápad a současně náměstek karlovarského hejtmana Petr Navrátil (ČSSD).

„Těmi opatřeními jsou myšleny přípravy žalob, které by mohly být podány například na MF, Deloitty, stát a případně i na další. Neznamená to ovšem v tuto chvíli, že ty žaloby skutečně budeme podávat, jde jen o jejich přípravu. Pokud by se tak ale stalo, mohly by vést kupříkladu k rozhodnutí soudu o předběžném opatření, podle kterého by byly zaplaceny korekce,“ pokračoval Navrátil, který si od toho slibuje, že by pak Evropská komise mohla na oplátku povolit obnovení činnosti ROP Severozápad.

Podle Navrátila se již nepodaří vzhledem k postupujícímu času vyčerpat z evropských dotací řádově miliardy korun, které měly být podle dosavadních harmonogramů nabídnuty ještě v letošních výzvách. „Na nové výzvy to už nebude, ale obnovení činnosti dotačního úřadu má význam pro příjemce již schválených dotací, kteří na ně stále čekají,“ vysvětloval Navrátil, podle kterého dluží ROP Severozápad žadatelům kolem jedné miliardy korun.

Vedení ROP Severozápad ve čtvrtek rovněž odmítlo zrušit své dřívější usnesení, že korekce přijímá pod podmínkou, že je kraje s ministerstvy zaplatí. Stejně tak nevyslyšel dotační úřad výzvu obou krajů, aby zrušil svůj závazek, že se proti korekci nebude odvolávat. Na další své jednání odložilo vedení ROP Severozápad žádost Krajské zdravotní na odpuštění odvodu zhruba 240 miliónů z celkových 380 miliónů korun za pochybení při čerpání dotace.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám