Hlavní obsah

Američané po 68 letech opět dorazili do Velichovek

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velichovky

Američané z 16. obrněné divize s pěticí obrněných vozů M8 Greyhound, s džípy, sanitkou, rozhlasovým vozem a štábními auty dorazili 8. května 1945 do Velichovek u Jaroměře, kam den předtím vyrazili z dvě stě kilometrů vzdálené Plzně. Cestu zopakovali o 68 let později milovníci vojenské historie.

BEZ KOMENTÁŘE: Američané dorazili do VelichovekVideo: Právo

 
Článek

Účastníci mise Velichovky přivezli v pětačtyřicátém do štábu německého uskupení Střed vedeného polním maršálem Ferdinandem Schörnerem poselství o kapitulaci Německa 7. května v Remeši. Mise se před 68 lety odehrála bez vědomí Rudé armády. Sověty husarský kousek Američanů údajně rozpálil doběla.

Maršál Schörner prchl krátce po odjezdu Američanů letadlem do Rakouska, kde skončil v americkém a posléze ruském zajetí, a nakonec strávil deset let na nucených pracích a další čtyři roky v německém vězení.

Foto: Vladislav Prouza, Novinky

Obrněný transportér M8 Greyhound ve Velichovkách

Misi s použitím většiny originálních zbraní včetně obrněnců M8 Greyhound zopakovali fanoušci vojenské historie ve středu.

BEZ KOMENTÁŘE: Nadšenci zopakovali vjezd Američanů do VelichovekVideo: Vladislav Prouza, Právo

Trasa přesně kopírovala cestu vykonanou před 68 lety, pouze s dvanáctihodinovým předstihem. Kolona projela Berounem, Prahou, Hradcem Králové, Hořicemi a Jaroměří. Osádky vozidel ale byly daleko klidnější než v pohnutých dobách na sklonku druhé světové války. Opatrné zastávky konvoje v týlu nepřítele tentokrát vystřídaly ukázky vojenské techniky pro vděčné publikum.

Komparsisté v uniformách armády Spojených států přesto způsobili ve Velichovkách stejně pozdvižení jako jejich dobové vzory. Lázeňské městečko, kde se ozývaly řízné anglické povely, se ocitlo v obležení návštěvníků.

Reklama

Výběr článků

Načítám