Hlavní obsah

Přetahování o amnestii pokračuje, Koudelka odmítl autorství nejspornější části

– Praha • Aktualizováno
Právo, Novinky, ČTK, val, har, jas, jt

Právník Pavel Hasenkopf v pondělí zareagoval na vyjádření prezidenta Miloše Zemana, který jej označil za jednoho z autorů novoroční amnestie. Hasenkopf se proti tomu ohradil a jako autora amnestie uvedl Zdeňka Koudelku. Ten vpodvečer popřel, že by byl autorem.

Foto: koláž Novinky s použitím Právo a ČTK

Článek

Koudelka v prohlášení, které zveřejnil server Lidovky.cz, uvedl, že aboliční část amnestie nevymyslel a osobně ho nenapadla, což prý považuje za svou chybu.

"Protože jsem nepřišel na nejdiskutovanější část amnestie, těžko se můžu hlásit jako její autor. Nicméně s amnestijním rozhodnutím v této části souhlasím," uvedl Koudelka, který prý návrh amnestie vypracoval již v roce 2008 a aktualizovaný ho postoupil na Hrad loni. Koudelka také ocenil tehdejšího prezidenta Václava Klause za osobní i politickou statečnost, s níž učinil rozhodnutí o amnestii.

Hasenkopf ukázal na Koudelku

Hasenkopf přitom během dne uvedl, že autorem amnestie je Koudelka. "Zdeňku, sorry, ale všechno má své meze a dál Tě nebudu krýt,“ uvedl na svém facebookovém profilu. V příštích dnech hodlá předložit veřejnosti i další důkazy.

„V dohledné době zveřejním všechny dokumenty, které jsem v pátek předal prezidentu republiky. Dále zveřejním i některé sms, které jsem v minulých dnech obdržel od Zdeňka Koudelky i Ladislava Jakla,“ dodal.

Hasenkopf podle svých slov nehodlá být "obětním beránkem".

"Hluboce se omlouvám všem, kteří mne pro tuto roli vybrali, že nejásám nadšením, že to smím být právě já, kdo bude obětován, a že mám tu drzost se této arogantní mocenské zvůli veřejně bránit. Začíná to tu vypadat jak za normalizace," dodal.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Bývalý právní poradce někdejšího prezidenta Václava Klause Pavel Hasenkopf

Právník neodmítá "jakoukoliv spoluúčast na amnestii", trvá však na tom, že se nepodílel na amnestii v té podobě, jak byla 1. ledna vyhlášena prezidentem Václavem Klausem.

"Já jsem nikdy nezpochybňoval, že jsem nějakou amnestii psal, a že obsahovala na výslovné přání pana prezidenta i abolici (zastavení stíhání, pozn. red.). Nicméně ta amnestie vypadala úplně jinak než ta konečná, která byla vyhlášena 1. ledna, od které jsem se interně distancoval,“ uvedl Hasenkopf.

"Aboliční článek tam byl velice, velice omezený a týkal se pouze přečinů. To znamená trestných činů, za které můžete dostat maximálně pět let. Moje abolice se zcela jistě netýkala žádné závažné ekonomické kriminality," zdůraznil.

Počítač se jménem Koudelka

Prezident Miloš Zeman vydal v pondělí prohlášení, v němž se vložil do sporu o autorství amnestie. Uvedl, že jejím spoluautorem je právník Pavel Hasenkopf, který to dosud odmítal. Zeman ale jeho spoluautorství doložil mailovou korespondencí mezi Hasenkopfem a tajemníkem exprezidenta Václava Klause Ladislavem Jaklem.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Zdeněk Koudelka

Hasenkopf v reakci pro Právo Zemanova slova odmítl. Zároveň uvedl, že verze amnestie, která se nejvíc blíží textu vyhlášenému v lednu Václavem Klausem, vznikla na počítači s označením „Koudelka“. Jde podle něho o státního zástupce Zdeňka Koudelku, který je na stáži na ministerstvu spravedlnosti. To opakovaně jakoukoli účast na přípravě pardonu popřelo.

„Tato verze, jejímž autorem je někdo, kdo psal na počítači s označením Koudelka, se stala evidentně základem pro vypracování konečné verze amnestie, která se liší již jenom v detailech,“ uvedl Hasenkopf. Konečná verze textu podle něho pravděpodobně vznikla již na Pražském hradě.

Koudelka v pondělí Právu nebral telefon a nereagoval ani na zaslanou SMS s žádostí o reakci na Hasenkopfova slova.

Hasenkopf uvedl v České televizi, že ještě neví, jak bude nyní postupovat. Možností je podle něj celá řada. „Podniknu určité právní kroky, v tuto chvíli musím rozhodnout jaké,“ řekl v ČT s tím, že jednou z možností je žaloba na ochranu osobnosti.

Koudelka podruhé

Jméno Zdeňka Koudelky se v souvislosti s autorstvím neobjevilo poprvé. Mluvilo se o něm už v lednu. Šéf resortu Pavel Blažek tehdy řekl, že ho Koudelka ujistil, že text nepsal. Text amnestie prý připravoval v minulosti na nejvyšším státním zastupitelství. Blažek řekl, že neví, co se s tímto návrhem stalo.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek.

Právo Koudelku zkontaktovalo již 4. ledna, jen několik dnů po vyhlášení amnestie, a zeptalo se jej, zda se na textu nějakým způsobem podílel. Koudelka však na dotaz neodpověděl.

„Podívejte se se, já jsem teď na ministerstvu spravedlnosti, a pokud se někdo bude vyjadřovat, tak ministerstvo spravedlnosti,“ uvedl tehdy.

Právo se tedy obrátilo na úřad. Ani vyjádření mluvčí ministerstva Štěpánky Čechové však nebylo úplně jednoznačné. „Mám informace od pana ministra, že z ministerstva spravedlnosti se nikdo na přípravě amnestie nepodílel. Co se netýká ministerstva, to nebudu komentovat, ale naše stanovisko je jasné, z ministerstva nikdo v tom přípravném týmu nebyl,“ uvedla tehdy.

Na dotaz, zda Koudelka pracuje na ministerstvu, odpověděla, že „není zaměstnancem ministerstva“. „Já vám oznamuji, že to není náš zaměstnanec a tím to pro mě končí,“ řekla Právu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám