Hlavní obsah

Ženu zavřeli do Bohnic za pomluvu na blogu, chce odškodnění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žena, která na základě rozhodnutí soudu skončila na osm měsíců v psychiatrické léčebně, chce, aby Ústavní soud posoudil verdikt, kvůli němuž se nedobrovolně ocitla v ochranném léčení. Po státu žádá odškodnění.

Článek

Květoslava Šamajová před několika lety na blogu označila jednoho muže, shodou okolností právníka, za spolupracovníka někdejší StB. Ten se proti nařčení rozhodl bránit a podal na blogerku žalobu za pomluvu.

Soud mu dal za pravdu, nicméně upustil od ženina potrestání a namísto něj nařídil Šamajové na základě znaleckého posudku ochrannou léčbu na psychiatrii v pražských Bohnicích, neboť měla trpět bludy a halucinacemi. V léčebně skončila na osm měsíců, než odvolací soud rozhodl v její prospěch.

Žena se v procesu hájila právem na svobodu slova a poukazovala rovněž na to, že kdyby trpěla duševní poruchou, kvůli níž byla hospitalizována, sotva by jí mohl být svěřen do péče nezletilý synovec.

Jak v pondělí upozornil Český rozhlas - Radiožurnál, Šamajová se nehodlá s vyústěním svého případu smířit a obrátila se se stížností na Ústavní soud. Na její stranu se postavil i ombudsman a Liga na ochranu lidských práv.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám