Hlavní obsah

Zeman už zná jméno autora amnestie. Zveřejnění je na něm, řekl Hasenkopf

Novinky, jas, jov
Aktualizováno

Právník Pavel Hasenkopf v pátek předal do podatelny Hradu veškeré podklady, které mají dokazovat, kdo je autorem novoroční amnestie, kterou vyhlásil Václav Klaus. Zeman si už materiály přečetl a jméno tedy zná. Podle Hasenkopfa je na něm, zda ho nyní zveřejní. Řekl to v neděli v Otázkách Václava Moravce v České televizi.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Materiál, který Hasekopf podle svých slov předal do podatelny, obsahuje šest příloh včetně jednotlivých návrhů amnestie. Právník věří, že prezident jméno  autora, které by mělo z přiložených dokumentů vyplynout, zveřejní.

"Je na prezidentovi, aby posoudil, zda jméno toho člověka sdělit veřejnosti," dodal Hasenkopf, který naznačil, že jde "v podstatě o řadového zaměstnance ministerstva spravedlnosti, který pouze plnil nějaké zadání".

Jméno Zdeňka Koudelky, o němž se jako o možném autorovi spekuluje, Hasenkopf nekomentoval. Uvedl pouze, že se znají a jsou spolu v kontaktu.

Pokud by Hrad jméno nezveřejnil, učinil by tak Hasenkopf sám. Rovněž očekává, že se mu omluví kancléř Vratislav Mynář, který jej označil za jednoho z autorů amnestie. Vedle Hasenkopfa jmenoval Mynář jako autory ještě Petra Hájka a Ladislava Jakla. [celá zpráva]

Zeman už materiály četl

"Materiály si pan prezident převzal v pátek s tím, že si je o víkendu prostuduje. Další postup bude na panu prezidentovi," řekla v neděli Novinkám mluvčí Hradu Hana Burianová. Podle ní je možné, že Zeman materiály předá Mynářovi.

Text amnestie vznikl podle Hasenkopfa na ministerstvu spravedlnosti na počítači s označením PC140XXX.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Bývalý právní poradce někdejšího prezidenta Václava Klause Pavel Hasenkopf

"Pan prezident by měl dostat možnost pátrání dokončit," uvedl Hasenkopf s poukazem na Zemanova slova, že se pokusí zjistit, kdo je autorem novoroční dílčí amnestie prezidenta Klause.

Ten v pro sobotní Právo zopakoval, že autorem amnestie je on. [celá zpráva]

Ministerstvo dokumenty zpochybnilo

Ministerstvo spravedlnosti zpochybnilo pravost Hasenkopfových dokumentů. Podle resortu jsou buď falešné nebo se týkají komunikace mezi osobami na Pražském hradě.

"V takzvaném dokumentu je věta: 'Ministr spravedlnosti prosí o sdělení, zda má oslovit premiéra v této věci sám, nebo ne.' Ministr Pavel Blažek nikdy nikoho o nic takového neprosil, žádný z takzvaných dokumentů, které zveřejnil pan Hasenkopf nikdy neviděl a nikdy mu nebyly nikým předloženy," uvedla mluvčí ministerstva Štěpánka Čechová.

Hasenkopf by měl podle resortu přestat s mediálním seriálem nebo, pokud si myslí, že má co relevantního zveřejnit, učinit tak najednou. Zatím se tak prý nestalo.

Hasenkopf: Autora znám, ale nechci jej zničit

Ladislav Jakl byl podle právníka jakýmsi administrátorem podkladů k amnestii. V sobotu v této souvislosti Hasenkopf zveřejnil e-mail, který od něj dostal s žádostí o vypracování návrhu amnestie. [celá zpráva]

Hasenkopf rovněž uvedl, že mu bylo na Hradě nabídnuto ukončení pracovního poměru dohodou. Pokud by na ni nepřistoupil, měl mu být okamžitě ukončen pracovní poměr pro hrubé porušení pracovní kázně s odůvodněním, že nedochází na pracoviště.

Anketa

Zajímá vás, kdo je autorem amnestie?
ano, chci znát jméno
81 %
nevím, je kolem toho velký zmatek
0,8 %
autorem je přece Václav Klaus
4,1 %
nezajímá mě to
14,1 %
Celkem hlasovalo 24780 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám