Hlavní obsah

Klaus: Autorem amnestie jsem jedině já a nikdo jiný

Právo, Novinky, Miroslav Benč, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Exprezident Václav Klaus v exkluzívní odpovědi pro Právo uvedl, že jediným autorem novoroční amnestie je on sám. Odmítl tak tvrzení hradního kancléře Vratislava Mynáře minulý týden v Právu, že tvůrci textu amnestie, která nevídaně pobouřila českou společnost, jsou Klausovi bývalí spolupracovníci z Hradu Ladislav Jakl, Petr Hájek a Pavel Hasenkopf.

Foto: Petr Horník, Právo

Václav Klaus

Článek

Podle Mynáře Klaus amnestii pouze „džentlmensky vzal na sebe“. S tím Klaus nesouhlasí.

„Zcela rezolutně prohlašuji, že jsem žádný džentlmenský krok tohoto typu neučinil. Jak už bylo mnohokráte mnou a mými nejbližšími spolupracovníky zdůrazněno, autorem novoroční amnestie jsem já a nikdo jiný. Já jsem ji podepsal a já jsem ji vyhlásil,“ sdělil Klaus Právu v písemné odpovědi.

Exprezident v odpovědi Právu připustil, že otázku amnestie probíral v kruhu svých blízkých. „Jako u všech jiných vážných rozhodnutí jsem i toto konzultoval se svými nejbližšími spolupracovníky. Zdůrazňuji slovo konzultoval, tzn. nastoloval otázky, pozorně poslouchal odpovědi a občas rozhodl podle svého původního názoru, občas jsem přiznal, že je druhý názor lepší než ten můj,“ uvedl.

„Všechna dílčí rozhodnutí o jednotlivých parametrech amnestie jsem však s plným vědomím finálně učinil já sám,“ napsal. Klaus podotkl, že na amnestii názor nezměnil a že je totožný s tím, který vyslovil v rozhovoru, který Právu poskytl už v prvním lednovém týdnu. [celá zpráva]

„Jsem přesvědčen, že šlo o správné rozhodnutí a že se to – jako už tolikrát v minulosti – po nějakém čase, až vychladnou horké hlavy, ukáže. Podstatou každé amnestie je výraz jisté velkorysosti. Je dáním šance vrátit se k normálnímu životu pro ty, kteří pochybili. Je jistým odpuštěním těm, kteří nespáchali žádné velké zločiny či nebyli v posledních letech opakovaně trestáni,“ uvedl tehdy Klaus.

V březnovém rozhovoru pro Právo Klaus reagoval i na dotaz po autorech textu amnestie: „Autorem jsem já. Není žádný jiný autor. Samozřejmě se o tom bavím s nejužším kroužkem spolupracovníků, ale žádný jiný autor neexistuje.“ V tehdejším rozhovoru ale připustil, že kdyby amnestii nevyhlásil, „život by měl snadnější“. [celá zpráva]

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kancléř prezidenta republiky Vratislav Mynář

Mynář minulý týden v sobotním rozhovoru Právu řekl: „Beru to tak, že prohlášení (že autorem amnestie je on sám – pozn. red.) bylo od pana prezidenta Klause velmi džentlmenské a dělal to podle mě i v rámci ochrany té nesvaté trojice (Jakl, Hájek, Hasenkopf).“ [celá zpráva]

„Zbytečné spekulace“

Podle Klause si Mynář podobné výroky mohl odpustit a nepřiživovat mediální spekulace. „Spekulace pana Mynáře ve Vašem sobotním rozhovoru byly zcela mylné. A dodávám, že zbytečné,“ uvedl Klaus.

Mynář svými výroky rozpoutal silnou reakci všech zúčastněných stran. Právník Hasenkopf uvedl, že sice připravil původní návrh amnestie, ale ten zásadním způsobem přepracovalo ministerstvo spravedlnosti. To ale odmítl ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS), který označil Hasenkopfa za lháře. Premiér Petr Nečas (ODS) si přisadil a řekl, že Hasenkopf trpí bájnou lhavostí a měl by přijít do rukou ­psy­chiatrů.

Hasenkopfova slova, že připravoval první verzi textu, nejsou podle Klause pravdivá. „Co se týče pana Hasenkopfa, žádné zadání k vypracování amnestie jsem mu nedal a žádný takový text jsem od něj nepřevzal,“ dodal Klaus.

Hasenkopf v pátek tvrdil, že má jasné důkazy, že amnestie byla vyhlášena jen kvůli tomu, aby se vylidnily věznice. „Amnestie by měla mít nějaké hlubší poselství, žádný státník si nemůže dovolit vyhlásit amnestii jenom proto, že, promiňte vážení občané, ve věznicích se nám nedostává místa, proto musíme některé vězně propustit,“ řekl v Radiožurnálu.

Podle Hasenkopfa bude jasno v řádu dní, kdo přesně je zpracovatelem amnestie.

Amnestie, díky níž věznice opustilo přes šest tisíc vězňů a skončilo trestní stíhání celkem 757 lidí ve 415 kauzách, narazila na těžký odpor veřejnosti i opozice. Klausova obliba coby prezidenta spadla po vyhlášení na polovinu. Levicový Senát se dokonce rozhodl poslat k Ústavnímu soudu žalobu za velezradu. Soudci ale tuto žalobu z procesních důvodů odmítli.

Odpověď Václava Klause na otázku deníku Právo o prezidentské amnestii
Pane prezidente, kolem novoroční amnestie se rozpoutal veřejný spor o její autor­ství. Jak vnímáte tento spor, kdy například kancléř Mynář vyhlašuje výsledky svého šetření na Hradě s tím, že nejste autorem amnestie, jen jste ji džentlmensky vzal na sebe?
Deníku Právo jsem na otázky ohledně novoroční prezidentské amnestie odpověděl již dne 7. ledna 2013. K těmto svým tehdejším odpovědím nemám co zásadního dodávat a nemám na nich co měnit. Za uplynulé čtyři měsíce se na mém názoru na správnost a užitečnost amnestie nezměnilo nic.Ve své otázce se přidáváte k dnešní vlně mediálních spekulací, že mi byla amnestie víceméně podstrčena a že jsem ji pouze „džentlmensky vzal na sebe“, kterou svým rozhovorem ve Vašem deníku v sobotu 27. dubna 2013 rozpoutal či alespoň výrazně přiživil současný hradní kancléř Mynář.Zcela rezolutně prohlašuji, že jsem žádný džentlmenský krok tohoto typu neučinil. Jak už bylo mnohokráte mnou a mými nejbližšími spolupracovníky zdůrazněno, autorem novoroční amnestie jsem já a nikdo jiný. Já jsem ji podepsal a já jsem ji vyhlásil. Pro jakoukoli veřejnou diskusi na toto téma by to mělo být sdělením dostatečným.Jako u všech jiných vážných rozhodnutí jsem i toto konzultoval se svými nejbližšími spolupracovníky. Zdůrazňuji slovo konzultoval, tzn. nastoloval otázky, pozorně poslouchal odpovědi a občas rozhodl podle svého původního názoru, občas jsem přiznal, že je druhý názor lepší než ten můj.Všechna dílčí rozhodnutí o jednotlivých parametrech amnestie jsem však s plným vědomím finálně učinil já sám – znovu opakuji, po poradě se svými nejbližšími spolupracovníky na Pražském hradě. Spekulace pana Mynáře ve vašem sobotním rozhovoru byly zcela mylné. A dodávám, že ­zbytečné.Co se týče pana Hasenkopfa, žádné zadání k vypracování amnestie jsem mu nedal a žádný takový text jsem od něj nepřevzal.
Václav Klaus, v Praze dne 2. května 2013

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám