Hlavní obsah

Obviněný soudce Havlín chce po ČT omluvu a půl miliónu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Soudce Ondřej Havlín, který je od února ve vazbě kvůli obvinění z korupce, požaduje od České televize omluvu a půlmiliónové odškodné. Vadí mu totiž reportáž z loňského roku, v níž byl spojován s trestním řízením proti konkurznímu soudci Jiřímu Berkovi. Havlínovu žalobu projedná v druhé polovině května pražský městský soud.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Soudce Ondřej Havlín

Článek

Žalobou na ochranu osobnosti Havlín napadl reportáž, kterou Česká televize odvysílala 10. května 2012 v pořadu Události. Tématem příspěvku bylo kárné řízení, ve kterém Nejvyšší správní soud Havlína potrestal půlročním snížením platu. Kárné provinění spočívalo v tom, že se Havlín snažil ovlivnit soudkyni, která rozhodovala v případu Jana Harangozzy známého z kauzy ústeckého soudce Berky.

Havlín si stěžuje na to, že autor reportáže zařadil jeho kárné provinění do kontextu s Berkovým trestním řízením, které se týká údajně zmanipulovaných konkurzů. Reportáž podle Havlína nepravdivě vyzněla tak, že se Havlín na Berkově jednání podílel.

Soudce čelí v současnosti společně s dalšími pěti lidmi obvinění z nepřímého úplatkářství, přijetí úplatku, podvodu, vydírání a zneužití pravomoci úřední osoby. Podle dostupných informací údajně zahlazovali za úplatky trestné činy v dopravě, Havlínovo obvinění navíc policie rozšířila i o nedovolené ozbrojování.

Reklama

Výběr článků

Načítám