Hlavní obsah

Šéfka ÚSTR chystá trestní oznámení, Herman prý rozdával příliš vysoké platy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Bývalý ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) Daniel Herman podle nové šéfky Pavly Foglové špatně nakládal s finančními prostředky ústavu a zadlužil jej. Těsně před svým odvoláním například několika desítkám vedoucích zaměstnanců zvýšil plat. Foglová kvůli tomu zvažuje trestní oznámení.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ředitelka ÚSTR Pavla Foglová

Článek

Herman podle Foglové rozdal zaměstnancům v lednu letošního roku odměny v celkové výši 903 tisíc korun. Jednalo se přitom o odměny za rok 2013, upozornila Foglová. Podle ní si téměř půl miliónu korun rozdělilo sedm osob z vedoucích postů, další peníze připadly zhruba 50 lidem.

Foglová také uvedla, že Herman den před svým odvoláním z čela ústavu podepsal 29 pracovníkům zvýšení platu. „Zvýšení, na které ÚSTR v tehdejší chvíli neměl peníze,“ podotkla současná ředitelka. Navýšení mezd podle ní zatíží rozpočet částkou ve výši kolem 52 tisíc korun měsíčně.

Nová šéfka ÚSTR zvažuje podání trestního oznámení na Daniela Hermana. „Nevím, kolik kostlivců ze skříně ještě vypadne,“ poznamenala.

Zrušila práce z domova

Rovněž odmítla slova, jimiž Herman komentoval své odvolání, tedy že úřad pracuje bezchybně a je v nejlepším stavu od chvíle jeho založení. Podle Foglové toto tvrzení naprosto neodpovídá skutečnosti. Zaskočila ji například pracovní morálka a některé zvyklosti uvnitř ÚSTR.

Podivila se například nad tím, že velká část zaměstnanců pracuje na půl úvazku takzvaně z domova a do ústavu nedorazí ani jednou za týden. Přitom podle ní často pobírají stejný plat jako historikové s osmihodinovou pracovní dobou. Veškeré práce z domova proto Foglová v pátek zrušila.

„Dosud vládla taková míra svobody, která je ve státních institucích naprosto nepředstavitelná,“ řekla Foglová.

Herman důrazně proti

Herman se proti obviněním současného vedení důrazně ohradil. "Musím tvrzení paní ředitelky Foglové co nejostřeji odmítnout, protože jsou to tvrzení nepravdivá. Závěrečný účet za loňský rok, který schválilo ministerstvo financí, hovoří jasně, tam absolutně žádné problémy nebyly," řekl.

Odměny, které mu Foglová vyčetla, byly prý rozplánované již od loňského roku a část se jich také začala vyplácet již loni. Pokud nastaly nějaké problémy, tak jdou podle Hermana na konto neodpovědné personální politiky nové ředitelky a nového vedení, které prý bez konzultace s ekonomickým odborem najímalo nové pracovníky.

Proti krokům nové ředitelky se v pátek opět ohradila část zaměstnanců, která se přišla na tiskovou konferenci podívat. "Je to neuvěřitelná arogance moci, mluvím jen za sebe a ne za ústav, to už máme od paní ředitelky zakázané. Paní ředitelka nemá peníze na to, aby zaměstnala nové zaměstnance. Pokud vím, jsou ve zkušební době, tak by je měla propustit," řekl novinářům jeden ze zaměstnanců.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám