Hlavní obsah

Většina Čechů nesouhlasí s přijetím eura, tvrdí průzkum

– Praha
Novinky, val

Většina Čechů se staví odmítavě k přijetí společné evropské měny, ukázal průzkum Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Podle něj 48 procent respondentů s přijetím eura rozhodně nesouhlasí a 29 procent spíše nesouhlasí. Naopak pro jeho přijetí se rozhodně vyslovila 4 procenta dotázaných, 14 procent spíše souhlasí.

Foto: David Ryneš, Novinky

Měla by Česká republika přijmout euro?

Článek

„Podpora eura roste s úrovní nejvyššího dokončeného vzdělání a klesá s rostoucím věkem. Mezi zastánce eura patří statisticky významně častěji mladší lidé ve věku do 30 let, absolventi vysokých škol, dotázaní, kteří životní úroveň své domácnosti hodnotí jako dobrou, studenti, lidé hlásící se k pravici, voliči TOP 09 nebo ODS, respondenti důvěřující vládě a ti, kdo ekonomickou situaci ČR hodnotí jako dobrou nebo jako ‘ani dobrou, ani špatnou’,“ zhodnotila výsledky agentura.

Výsledky průzkumu se přitom významně neliší od posledního šetření na toto téma, které se konalo přesně před rokem. Statisticky významný není ani posun vzhledem k roku 2011.

Výrazný je však posun oproti výsledkům, které CVVM zaznamenalo před více než třemi lety. „Stávající podíl nesouhlasu je o 22 procentních bodu vyšší než v roce 2010 a proti roku 2009 rozdíl činí dokonce 30 procentních bodů. V opačném směru pokles podílu souhlasících proti dubnu 2010 je dvacetibodový, v porovnání s rokem 2009 tento pokles činí 26 procentních bodů,“ uvedlo CVVM.

Mezi lety 2001 a 2011 se přitom většinové preference zcela převrátily. Zatímco do roku 2005 převažoval souhlas s přijetím eura, v letech 2006 až 2009 se podíl příznivců a odpůrců vyrovnal a v roce 2010 převážili odpůrci nad příznivci přijetí společné měny. "Možným vysvětlením tohoto posunu je reakce občanů na ekonomickou krizi a hlavně na stále pokračující problémy v některých zemích eurozóny," konstatovali autoři průzkumu.

Reklama

Výběr článků

Načítám