Hlavní obsah

Benešová bude Zemanovi radit s ústavními soudci a milostmi

Novinky, Jiří Ovčáček

Prezident Miloš Zeman ve čtvrtek na Hradě nabídl někdejší nejvyšší státní zástupkyni a bývalé místopředsedkyni ČSSD Marii Benešové, aby se stala členkou jeho sboru expertů. Benešová, která nabídku přijala, bude prezidentovi radit v oblasti justice a spravedlnosti. Vyjádření bude poskytovat například k milostem, kandidátům na ústavní soudce a klíčovým zákonům.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Marie Benešová

Článek

„Bavili jsme o formě budoucí spolupráce, která mi byla nabídnuta. Nejspíše budu v týmu poradců,“ řekl Benešová po setkání Novinkám. Nabídku přijala. „Neodmítla jsem tuto spolupráci,“ sdělila s tím, že se nyní bude vymýšlet forma spolupráce s Hradem. Podle Benešové půjde s největší pravděpodobností o externí formu.

Benešová bude působit nejen v Zemanově poradním sboru, ale bude poskytovat stanoviska i ke klíčovým zákonům, milostem a návrhům nových soudců. Ve čtvrtek už se Zemanem řešila zákon o státním zastupitelství, který zavádí například protikorupční speciál. Zemanovi slíbila, že mu předá své připomínky.

Bývalá místopředsedkyně ČSSD také předpokládá, že se s ní Zeman bude radit o kandidátech na ústavní soudce. Právě o Ústavním soudu s prezidentem ve čtvrtek hovořila. „Pan prezident je spokojen, že mu kandidáti v Senátu prošli,“ sdělila Benešová. Dodala, že další jména možných uchazečů na posty ústavních soudců zatím nezazněla.

Benešová: O peníze nejde

Benešová přitom tvrdí, že jí v případě poradenství pro prezidenta o finanční přilepšení nejde. „Nejde mi o peníze, jde mi o to, aby stát fungoval,“ prohlásila. Na dotaz Novinek, zda kromě spolupráce se Zemanem probírala i fakt, že neobhájila na březnovém sjezdu ČSSD post místopředsedkyně, Benešová uvedla, že nikoli. „Nevraceli jsme se ani ke stínové vládě,“ doplnila.

Benešovou porazila na sjezdu sociální demokracie místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková. Bývalá nejvyšší státní zástupkyně pak minulý týden skončila i ve stínové vládě ČSSD, kde zastávala funkci mluvčí pro boj s korupcí. Benešová, která se nyní věnuje advokacii, nicméně prohlásila, že řady ČSSD opustit nehodlá.

Reklama

Výběr článků

Načítám