Hlavní obsah

Blažek: Hasenkopf o amnestii lže, jako když tiskne

Právo, rak, jov, jfk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Lednovou amnestii, kterou vyhlásil bývalý prezident Václav Klaus, připravilo ministerstvo spravedlnosti. V rozhovoru pro některá média to řekl poradce Kanceláře prezidenta republiky, právník Pavel Hasenkopf. Ministr to označil za lež a dodal, že zváží právní kroky.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS)

Článek

Toho nový hradní kancléř Vratislav Mynář před několika dny v Právu označil za jednoho z autorů amnestie. [celá zpráva]

Fakt, že na amnestii pracovalo ministerstvo spravedlnosti, podle Hasenkopfa potvrzoval text amnestie, který očividně připravoval odborník. „Bylo vidět, že to psal právník, který nemíchá hrušky s jablkama, mělo to štábní kulturu. Potom to někdo, zřejmě už na Hradě, upravil, udělal z abolice článek dva, čímž z toho udělal guláš,“ uvedl právník.

„Je zřejmé, že ministerstvo spravedlnosti sledovalo dva cíle: ulevit přeplněným věznicím a zbavit justici starých případů, které ji léta zatěžují. Chtělo mít zkrátka čistý stůl,“ řekl Hasenkopf. Na Hradě se podle něj dělaly už jenom menší úpravy finálního textu.

Hasenkopf ale odmítl potvrdit či vyvrátit, že autorem textu byl státní zástupce Zdeněk Koudelka, který tehdy působil na ministerstvu spravedlnosti.

O chystané amnestii předem věděli z vlády premiér Petr Nečas, který ji kontrasignoval, a ministr Pavel Blažek. „Není pravda, že se v tom neangažoval,“ uvedl na Blažkovu adresu Hasenkopf.

Ministerstvo to nedělalo, tvrdí Blažek

„Lže, jako když tiskne,“ řekl ale ve středu večer Právu ministr Blažek. „Říkal jsem to už několikrát, ani ministr, ani žádný zaměstnanec nebo někdo externě najatý pro ministerstvo amnestii nepřipravoval,“ zdůraznil Blažek s tím, že Klaus si pouze loni v říjnu vyžádal počty odsouzených lidí, které mu ministerstvo poskytlo.

„Je to absolutní nesmysl a víc k tomu nemám co dodat,“ podotkl Blažek s tím, že nejsou pravdivé ani spekulace, že amnestii měl původně kontrasignovat spolu s prezidentem místo premiéra.

„Nechce se mi jen nečinně přihlížet, jak se veřejně vyslovená lež stává standardem, který v naší společnosti může bez následků kohokoli poškozovat,“ uvedl Blažek ve čtvrtek a zopakoval, že vůči Hasenkopfovi zvažuje právní kroky. Zda ale právníka skutečně zažaluje, zatím vysloveně neřekl.

„Zdůrazňujeme, že jsme v médiích nenašli jediný důkaz, o který by Pavel Hasenkopf svá tvrzení opíral,“ uvedl Blažek ve vyjádření, kde reaguje na celkem sedm Hasenkopfových výroků, jež v různých médiích pronesl.

Kancléř Mynář v rozhovoru pro Právo za autory amnestie vedle Hasenkopfa označil také bývalého hradního vicekancléře Petra Hájka a exšéfa politického odboru Hradu Ladislava Jakla, oba to však odmítli. Mynář také řekl, že s Hasenkopfem na Hradě dál nepočítá. Hasenkopf ale upozornil, že výpověď do dnešního dne nedostal.

Nečas: Hasenkopf je případ pro psychiatry

Do Hasenkopfa se kvůli jeho slovům opřel ve čtvrtek i premiér Petr Nečas. Na tiskové konferenci po jednání vlády připomněl, že se k autorství amnestie opakovaně přihlásil bývalý prezident Václav Klaus.

"To, že teď pan Hasenkopf říká něco jiného, je pro mě otázkou spíše na to, abych řekl, abyste položili tyto dotazy psychologům nebo možná lépe psychiatrům," řekl Nečas a dodal, že Hasenkopf trpí bájnou lhavostí.

Reklama

Související témata:

Související články

Amnestie zastavila stíhání 757 lidí

Na základě novoroční dílčí amnestie prezidenta Václava Klause bylo do konce března zastaveno stíhání 757 lidí, kteří figurovali v 415 kauzách. Ve středu to...

Výběr článků

Načítám