Hlavní obsah

Návrh zákona o potravinách destabilizuje podle hlavního hygienika systém kontrol

– Praha

Hlavní hygienik Vladimír Valenta varoval před návrhem nového zákona o potravinách z dílny ministerstva zemědělství. Podle něj povede k destabilizaci systému kontrol potravin v Česku. Vadí mu zejména to, že se zdravotní dozor změní na státní dozor.

Foto: Petr Horník, Právo

Hlavní hygienik Vladimír Valenta

Článek

Podle Valenty není odmítavý postoj ministerstva zdravotnictví motivován udržením počtu úředníků, kompetencí nebo rozpočtových prostředků. Trvá pouze na tom, aby dohled nad zdravotní nezávadností potravin, zdravotní způsobilostí personálu a kontrolou prostředí, v němž se pokrmy připravují, zajišťovali lidé se zdravotnickým vzděláním.

Návrh zákona o potravinách rozšiřuje kompetence ministerstva zemědělství na oblast veřejného stravování. Nyní spadá pod ministerstvo zdravotnictví, které ale s přesunem kompetencí stejně jako ministerstvo financí nesouhlasí.

Dozorové úřady ministerstva zemědělství nyní kontrolují výrobu potravin a obchod s nimi. Kontrolu jídla v restauracích a občerstveních mají na starosti hygienici patřící pod ministerstvo zdravotnictví. Podle návrhu by se takřka veškerá kontrola potravin měla nově sjednotit pod dozorové úřady ministerstva zemědělství až na několik výjimek, jako jsou školní jídelny, nemocnice, věznice či lázeňské domy.

Novelu má ve čtvrtek projednat vláda. Ministři zemědělství a zdravotnictví Petr Bendl (ODS) a Leoš Heger (TOP 09) dostali na posledním jednání kabinetu týden na to, aby ve sporné otázce našli kompromisní řešení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám