Hlavní obsah

Odznak odbojáře po ministerstvu chtěli i veksláci a agent StB

Právo, Oldřich Danda

V úterý z rukou ministra obrany Vlastimila Picka přijme ocenění dalších 24 odbojářů, kteří aktivně bojovali proti komunistickému režimu. Celkově stát odznakem odbojáře a stotisícovou částkou ocenil 323 lidí. Větší počet je ale těch, které museli úředníci ministerstva obrany odmítnout (583).

Foto: Milan Malíček, Právo

Památník obětem komunismu na pražském Újezdě

Článek

Některé žádosti úředníky svou drzostí doslova překvapily. O status odbojáře totiž požádali např. lidé, kteří pokoutně obchodovali s valutami, tedy veksláci, a v žádosti tvrdili, že tím rozkládali tehdejší režim.

„Máme žadatele, který byl souzen za sexuální obtěžování, nebo za ohrožování devizového hospodářství. Oni si myslí, že bojovali proti režimu, ale byli to jen veksláci,“ řekl Právu Viktor Meca, vedoucí oddělení na ministerstvu obrany, které má vydávání ocenění na starosti.

Dodal, že nejvíce je překvapila žádost bývalého agenta StB, který jim tvrdil, že byl agentem – dvojitým. To ale nedoložil.

Odmítnuti byli ve 28 případech i výtržníci. „Typický výtržník byl člověk, který si dal v hospodě pár panáků a křičel: ,Ty seš taky komunista a já ti dám za to nakládačku.‘ Jednou byli odsouzeni a teď tomu dávají politický podtext, že např. urazili Lenina,“ popsal Meca.

S nepořízenou odešel i mladý muž, který tvrdil, že ve třinácti letech byl organizátorem protikomunistických akcí. „Máme tu opravdu ročník 1976, který tvrdí, že v roce 1989 organizoval protesty proti komunistům,“ řekl Meca.

Část zamítnutých žádostí jsou lidé, kteří proti režimu vystupovali po srpnu 1968. „Vlastenecké projevy proti okupaci, tehdy proti vystupovali i samotní komunisté, nebereme jako a priori činnost zaměřenou proti režimu,“ podotkl Meca.

Osvědčení nedostali ani lidé, kteří byli odsouzeni v politických procesech, ale nikdy aktivní odboj nevedli. Na ministerstvu jim říkají oběť. „Typickým příkladem jsou důstojníci,“ dodal Meca.

V některých případech, kdy si úředníci na ministerstvu nejsou jisti, obracejí se na tzv. etickou komisi. Ta dostala 97 odvolání. V osmi případech vyhověla. Podle předsedy komise Jiřího Kauckého šlo např. o zemědělce, který se raději nechal čtyřikrát zavřít, než aby se připojil k družstvu.

Komunistu zatím ještě neocenili

Řešili také řadu lidí, kteří byli dříve v KSČ, ale postupem doby, hlavně po roce 1968, začali proti systému vystupovat. „Měli jsme tu desítky takových případů, ale ještě v žádném případě intenzita odboje nepřevážila zákonné překážky, jako je členství v KSČ nebo studium v Sovětském svazu,“ řekl Právu Kaucký. Očekává ale, že takový případ se objeví.

V úterý na ministerstvu obrany osvědčení převezmou například biskup, někdejší chartista Václav Malý, Milada Culiaková za aktivní působení v odbojové skupině kurýra britské zpravodajské služby nebo Jan Lešák za aktivní působení v odbojové skupině kurýra americké zpravodajské služby.

Osvědčení získá i písničkář a spisovatel Vlastimil Třešňák za rozšiřování protikomunistické literatury a organizování kulturních protikomunistických vystoupení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám