Hlavní obsah

Máj začne chladnem a přeháňkami, slunce se bude schovávat

Novinky, jas

V úvodu pracovního týdne budou v České republice patrné velké teplotní rozdíly mezi západem a východem území. Zatímco západ republiky se bude muset spokojit s teplotami kolem 15 stupňů, na východě budou odpolední maxima šplhat až k 25 stupňům. Situace by se měla dočasně srovnat ve středu, řekla Novinkám Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Foto: Federico Gambarini, ČTK/AP

Článek

Za velkými rozdíly teplot je vlnící se studená fronta, která odděluje studený vzduch na severozápadě od teplého na jihovýchodě. "V pondělí by mělo převládat oblačno až zataženo s deštěm či přeháňkami. Na Moravě a ve Slezsku se budou objevovat i bouřky," uvedla Honsová.

Zatímco na západě republiky se budou odpolední maxima pohybovat pouze mezi 11 a 14 stupni, ve Středočeském kraji a v Praze to budou teploty kolem 19 stupňů a na východě území půjde o teploty v rozmezí 20 až 26 stupňů.

Teplotní rozdíly budou patrné i v úterý. Severozápad se bude muset spokojit s velkou oblačností, přeháňkami a teplotami mezi 11 až 16 stupni. Střední a východní Čechy budou pomyslným mezistupněm s teplotami mezi 16 až 21 stupni a nejtepleji bude znovu na Moravě a ve Slezsku. Teploty tam budou stoupat na 20 až 26 stupňů, nicméně polojasné až oblačné počasí bude v průběhu dne přecházet v déšť. Častěji bude pršet na severu území.

Ve středu by se měly teploty na celém území srovnat do intervalu 15 až 19 stupňů. Zpočátku dne by mělo být oblačnosti více, odpoledne se začne nebe protrhávat na polojasno.

Další oblačnost se nad Českou republiku začne nasouvat v průběhu čtvrtka. Od jihozápadu bude přibývat srážek a objevit se mohou i bouřky. Opět se vrátí i rozdíly teplot. Západ území se bude muset spokojit s maximy kolem 16 stupňů, ve středních Čechách půjde o teploty kolem 20 stupňů a na východě republiky se rtuť dostane až k 23 stupňům.

Převážně oblačné počasí s občasnými srážkami bude pokračovat až do konce týdne. Odpolední teploty by měly oscilovat kolem 20 stupňů, přičemž zejména na jihovýchodě republiky může být ještě o něco tepleji.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám