Hlavní obsah

Bývalý šéf CIA a Pentagonu míří do Prahy

Právo, Jiří Roškot

Do Prahy na podzim přijede bývalý šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) a exministr obrany USA Leon Panetta. Zúčastní se konference Dny USA a EU na Žofíně. Právu to řekl Peter Kovarčík, ředitel společnosti Teleaxis, která konferenci pořádá.

Článek

Do konference Dny USA a EU na Žofíně sice zbývá ještě půl roku, ale rýsuje se už finální složení jejích zahraničních hostů?

Podle mne to bude i z tohoto hlediska nejvýznamnější konference od roku 2002, kdy se uskutečnila poprvé.

V přímém přenosu ČT ji 21. října zahájí premiér Petr Nečas, který nad ní převzal záštitu. První ze dvou dnů konference uzavře bývalý šéf americké tajné služby CIA a exministr obrany USA Leon Panetta.

Z významných amerických hostů ještě u mikrofonu přivítáme např. Davida Axelroda, stratéga dvou volebních vítězství prezidenta USA Baracka Obamy.

Jaké téma si Axelrod vybral?

Přiblíží pohled Bílého domu na bezpečnost, ekonomickou situaci a celkový vývoj v USA. Ostatně příbuznou problematiku o vlivu světové bezpečnosti na vývoj ekonomiky a ozbrojených sil po něm rozvede admirál Michael Muellen, který vedl generální štáb USA v letech 2007–2011.

Už dříve jste naznačil, že na Žofín se vrátí i izraelský expremiér Ehud Barak, který byl mezitím až do letoška vicepremiérem a ministrem obrany.

Ano, přijede a zvolil si nestandardní formát vystoupení. Místo tradičního úvodního proslovu se rozhodl věnovat celých 40 minut otázkám panelu, který konferencí provází a v němž počítám s Michalem Kubalem z ČT, Ondřejem Houskou z Českého rozhlasu a s redaktorem Práva.

Máte v prvním dni konference další želízka?

Myslím, že účastníky zaujme Vladimir Jakunin, ředitel ruských železnic a člověk blízký prezidentovi Vladimiru Putinovi, a rovněž slovenský vicepremiér a ministr zahraničí Miroslav Lajčák. Mimochodem právě on začíná být zmiňován jako vážný kandidát na post příštího generálního tajemníka OSN.

Vůbec poprvé v Česku vystoupí Fred Kempe, prezident vlivné americké Atlantické rady, sdružující prominentní bývalé i současné představitele administrativy a expertních kruhů. Třicet let pracoval v listu The Wall Street Journal a po řadu let byl jeho vydavatelem pro Evropu.

Čemu bude věnovaný druhý den?

Ze světa se částečně přeneseme k nám. Řeč totiž bude plně ve znamení energetické bezpečnosti a plánované dostavby jaderné elektrárny Temelín. Víte, že letos by měl být vyhlášen vítěz výběrového řízení.

Očekáváme, že kromě vicepremiéra ministra průmyslu a obchodu Martina Kuby a místopředsedy ČSSD Michala Haška se k tomu vysloví i zástupci dvou uchazečů o tuto stamiliardovou zakázku: americko-japonského Westinghouse a ruského Rosatomu.

A co bývalá ministryně zahraničí Hillary Clintonová? Uvidíme i ji někdy na Žofíně?

Její účast na naší konferenci v roce 2014 s ní projednám už 1. května ve Washingtonu, kde převezme výroční cenu Atlantické rady za politiku. V současnosti je to velmi reálné.

Vzhledem k tomu, že jsem byl jmenován členem představenstva Atlantické rady a jsem i jedním ze spolupředsedů slavnostního galavečera, budeme sedět s Clintonovou u hlavního stolu společně s ministrem Kubou, který bude jedním z významných zahraničních hostů. Bude mezi nimi i generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen.

Myslím, že za rok už budeme také tušit, zda Hillary Clintonová uvažuje o kandidatuře na prezidentku USA.

Reklama

Výběr článků

Načítám