Hlavní obsah

ODS podpořila Schwarzenberga ve sporu se Zemanem

Brno

Vedení ODS kritizuje spory mezi prezidentem Milošem Zemanem a ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem (TOP 09) ke jmenování velvyslanců. Členové Výkonné rady ODS se v pátek shodli na tom, že pře je nedůstojná a poškozuje zájmy republiky. Konflikt vznikl hlavně kvůli záměru Zemana jmenovat Livii Klausovou velvyslankyní na Slovensku.

Foto: Milan Malíček, Právo

Výkonná rada ODS

Článek

"Odmítáme přitom nestandardní postupy jmenování velvyslanců, které nejsou v souladu s ústavními zvyklostmi a které by vedly k posunu k poloprezidentskému systému," řekla po jednání rady novinářům místopředsedkyně strany Miroslava Němcová.

Vedení ODS se tak na pátečním jednání v Brně postavilo za svého předsedu a premiéra Petra Nečase, který již v uplynulých dnech hádky ohledně jmenování velvyslanců ostře odsoudil.

Nečas zdůraznil, že je nutné dosáhnout konsenzu, a to nejen mezi prezidentem a ministrem zahraničí, ale i premiérem.

Spor o Klausovou i Remka

Vztahy mezi Schwarzenbergem a Zemanem jsou na bodu mrazu především kvůli snaze prosadit jako velvyslankyni na Slovensku manželku Zemanova předchůdce na Hradě Václava Klause. Ministrovi se nelíbil ani návrh na jmenování europoslance Vladimíra Remka (KSČM) velvyslancem v Moskvě.

Podle informací ČTK už ale spor začíná značně ztěžovat a zpomalovat práci diplomacie. Zeman ministrovi blokuje část navržených kandidátů na velvyslance; kvůli roztržce není jasno ani to, odjedou diplomati, kteří už čerstvě dostali svolení hostitelské strany.

Dali licence novým sdružením

Výkonná rada ODS v pátek také udělila licenci čtyřem novým místním sdružením v Praze-západ a po jednom v Praze 4 a 12. V únoru rada zrušila celá oblastní sdružení v těchto obvodech, mimo jiné pro podezření z účelových náborů.

Zástupci rušených oblastí ODS nařčení odmítli.

Anketa

Měla by být Livia Klausová velvyslankyní ČR na Slovensku?
Ano
25 %
Ne
75 %
Celkem hlasovalo 11862 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám